Mládek: Vláda do pátku o osudu OKD nerozhodne, jednáním se ale nebráníme

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 4. 2016 19:56
Ministr průmyslu Jan Mládek ve středu řekl, že vláda nemá do konce týdne v plánu podnikat žádné kroky ve věci budoucího osudu OKD. Společnost New World Resources (NWR), majitelka OKD, přitom v pondělí uvedla, že vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti. Mládek zároveň nevyloučil, že s majiteli firmy budou do konce týdne jednat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) novinářům po jednání vlády řekl, že vláda nyní žádnou nabídku na převzetí OKD dávat nebude.
Jan Mládek
Jan Mládek | Foto: DVTV

Praha - Vláda do pátku v otázce OKD neučiní žádný krok, sejde se až na pravidelném zasedání příští pondělí. Po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem to novinářům řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). To, že se do konce tohoto pracovního týdne ještě uskuteční nějaké jednání s majiteli firmy, ale nevyloučil.

Společnost New World Resources (NWR), majitelka OKD, přitom v pondělí uvedla, že vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, pokud se do pátku nedohodne se státem na restrukturalizaci černouhelné firmy.

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, do kdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti.

"Stále jsou otevřeny úplně všechny možnosti. To znamená společná dohoda, odkup, insolvence i třeba znárodnění," uvedl Mládek. Právě znárodnění označil již dříve jako nejlepší způsob řešení krize OKD Zeman. Mládek dodal, že vláda udělá vše pro to, aby OKD fungovala dále i v případné insolvenci.

Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka na jednání s Mládkem vyjádřil názor, že by se vláda neměla nechat vydírat vlastníkem OKD, který podnik vytuneloval, napsal na twitteru.

"Zatím nemáme ani náznak toho, kam se mohou jednání ubírat. Připravujeme se na variantu insolvence, které vláda otevírá dveře," řekl odpoledne v reakci mluvčí AHG Roman Pařík.

Mládek zopakoval, že v případě společného podniku AHG po státu mimo jiné požadovala, aby na sebe vzal závazky ve výši 15,5 až 19 miliard korun. "Druhá varianta je, že odejdou a prodají státu aktiva, která mají. Dali nám ale nabídku, která mě zaskočila. Očekával jsem, že třeba řeknou, že za korunu prodají akcie a za 120 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč) pohledávky. Oni nám ale řekli, že nám za 120 milionů eur prodají akcie, o kterých všichni víme, že jsou bezcenné," dodal ministr.

Není to na pořadu dne, řekl Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) novinářům po jednání vlády řekl, že vláda nyní žádnou nabídku na převzetí OKD dávat nebude. "Není to na pořadu dne," uvedl vicepremiér.

To, zda je dohoda s AHG možná, komentovat nechtěl. "Nechceme akceptovat žádná ultimáta, jde o privátní společnost," podotkl. "Myslíme si, že bilance OKD není špatná, ale je zatížena garancemi za dluhy jejích majitelů. Pokud by o ně byla očištěna, tak si myslím, že může celkem slušně fungovat," dodal.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy