Vláda dala na české šéfování EU jednu miliardu

mch
27. 6. 2008 15:45
Česko bude EU předsedat příští rok v lednu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda dnes schválila, že dá příští rok na české předsednictví v Evropské unii miliardu korun. Dalších 656 milionů pak utratí jednotlivá ministerstva.

Z peněz by se měl platit například nájem za konferenční prostory, tlumočení, kulturní akce, propagace předsednictví nebo občerstvení. Finance také půjdou na zajištění bezpečnosti a personální posílení některých zastupitelských úřadů.

Čtěte více: Barroso v Česku. Pochválil přípravy předsednictví

Součástí rozpočtu je i sada dárků. Na ně byla již vypsána veřejná zakázka. Dohromady by mělo jít na dárky maximálně 28 milionů korun. Vítěz bude muset zajistit výrobu, potisk a distribuci veškerých materiálů.

"Je to vděčný způsob, jak zprostředkovat zahraničním účastníkům jednání, novinářům i občanům hezkou a praktickou vzpomínku na předsednictví," řekl před časem místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Dohromady by mělo Česko předsednictví v letech 2007 až 2009 přijít na 3, 3 miliardy korun. Podle vlády jsou tyto náklady průměrné v porovnání s ostatními státy, které Evropské unii předsedaly.

Praha by se měla svého úkolu zhostit příští rok v lednu. Hlavním mottem je Evropa bez bariér.

Přípravy českého předsednictví během své návštěvy v Česku ocenil předseda Evropské komise José Barroso. Barroso po setkání s českým premiérem Mirkem Topolánkem sdělil, že předseda české vlády má podle něj jasnou představu o prioritách, které bude Česko prosazovat.

 

Právě se děje

Další zprávy