Vláda dá na ČSSD a upraví zákon o střetu zájmů

ČTK ČTK
13. 7. 2011 22:05
Opoziční návrh dostanou na stůl poslanci, s podporou vlády ale nejpíš hladce projde
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Novela, která upravuje střet zájmů v zákoně o obcích, z dílny opoziční ČSSD má šanci projít sněmovnou.

Na svém středečním jednání se k ní totiž kladně postavili ministři Nečasovy vlády.

Zastupitelstvo by podle návrhu nejednalo o tom, zda vyloučí z projednávání a rozhodování o věci svého člena, který střet zájmů ohlásil.

Sociální demokraté uvádějí, že jde o sjednocení právních úprav. Zákony o střetu zájmů, pokud jde o kraje a o hlavní město, takový postup neobsahují. Nyní předlohu posoudí sněmovna. Se souhlasem vlády, jejíž strany mají ve sněmovně velkou převahu, má materiál naději na schválení.

Novela nastaví podle ČSSD rovné podmínky výkonu funkcí u členů všech zastupitelstev územních samosprávných celků a posílí právní jistotu při podezření ze střetu zájmů.

Sociální demokraté navrhli už dříve pravý opak. Chtěli, aby se do ostatních zákonů pojednávajících o střetu zájmů úprava z obecního zákona dostala. Ve sněmovně ale sociální demokraté neuspěli. Poslanci hlasy koalice odmítli jejich předlohu už v prvním čtení.

Nyní ČSSD odkazuje i na tehdejší vládní stanovisko. Kabinet poukázal na to, že ustanovení, které v současné předloze navrhují sociální demokraté vyškrtnout, zůstalo v obecním zákonu zřejmě opomenutím zákonodárců. Ze zákona o krajích i ze zákona o hlavním městě Praze bylo již před několika lety vypuštěno.

 

Právě se děje

Další zprávy