Vláda chce zvýšit daně o 50 miliard, napsal Janota

Petr Holub
7. 9. 2009 17:42
Ministr financí odtajnil první část plánu na záchranu rozpočtu
Ministr financí Eduard Janota.
Ministr financí Eduard Janota. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Eduard Janota odtajnil první část plánu na záchranu rozpočtu. Šéfům parlamentních stran rozeslal stručný dopis, kde upřesňuje kroky, jak může stát víc vydělat a přitom ušetřit.

Rozpočtový deficit pro rok 2010 plánovaný na 230 miliard korun se sníží o 67 miliard. Dalších deset miliard získají navíc obecní rozpočty, které se rovněž propadají do dluhů.

Z dopisu vyplývá, že se daňové příjmy státu, obcí a pojišťoven v příštím roce zvýší celkem o 48 miliard korun.

Balík zákonů, který zmíněné úpravy umožní, předloží Janota ve středu vládě. Společně s nimi ministři projednají návrh rozpočtu.

Trest za nezdravý styl

Pokud bude mít Janota na vládě a posléze v parlamentu úspěch, nepotěší především starší občany, kteří se málo pohybují a ještě holdují alkoholu a nikotinu.

Půllitr piva bude stát o padesátník víc, litr tvrdého alkoholu o pět korun a krabička cigaret o 2,50 koruny.

O korunu podraží litr benzínu nebo nafty a přitom se nezvýší důchody.

Tato operace zajistí státu přes dvacet miliard korun.

Chudým i bohatým

Janota už avizoval, že navrhne zvýšení sazby DPH z 9 a 19 procent na 11 a 20 procent.

Zvýšení zasáhne především nižší příjmové skupiny, kde tvoří náklady na jídlo a na bydlení větší část rodinného rozpočtu. Také vyšší daní z přidané hodnoty Janota získá navíc 20 miliard, ovšem třetinu z toho dostanou obce.

Dalších osm miliard stát získá stát od bohatých zvýšením stropů zdravotního a sociálního pojištění na šestinásobek průměrného platu. Stejnou částku ušetří tím, že nezvýší platby státu zdravotním pojišťovny.

Zdravotnictví ovšem nepřijde o osm miliard, ale o menší částku, protože tři miliardy vydělá na zvýšení stropů pojistného.

Dávky a platy úředníků

Ministr financí zatím neodtajnil, jaké sociální dávky proškrtá, aby ušetřil dalších 16 miliard. Podle jeho dřívějšího prohlášení bude hledat úspory v podpoře nezaměstnaných a rodičovských dávkách.

Janota v dopise poslancům upozorňuje, že už před návrhem svého balíčku ušetřil 25 miliard na platech státních zaměstnanců provozu úřadů.

 

Právě se děje

Další zprávy