Vláda chce v Afghánistánu jen radar, ne tanky a letadla

Kateřina Eliášová
1. 2. 2010 13:02
S plánem ministerstva obrany musí souhlasit ještě poslanci
Bez společných výjezdů civilní a vojenské části PRT by se rekonstrukční a rozvojové projekty v Lógaru neobešly. Snímek pochází z distriktu Khoshi, kde Češi realizují několik projektů na podporu školství a zemědělství.
Bez společných výjezdů civilní a vojenské části PRT by se rekonstrukční a rozvojové projekty v Lógaru neobešly. Snímek pochází z distriktu Khoshi, kde Češi realizují několik projektů na podporu školství a zemědělství. | Foto: MZV ČR

Praha - Česko nakonec nasadí do boje proti afghánskému radikálnímu hnutí Taliban jen dva radiolokátory Arthur, nadto pošle 15 vojáků na proškolení tamní policie.

Shodli se na tom ministři vlády premiéra Jana Fischera.

"Povaha mise bude čistě defenzivní, obranná," vysvětlil hlavní úkoly mise vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout.

Původně chtěl ministr obrany Martin Barták vyslat do válkou zmítané země i bitevníky L-159 a také tanky. Od tohoto plánu nakonec ustoupil, nesehnal by totiž pro něj dostatečnou podporu.

"Nejedná se o bojové jednotky, pouze výcvik, podpora a ochrana," upřesnil úkoly nových vojáků ministr Barták.

ČSSD proti navyšování

Armáda chce do Afghánistánu poslat celkem 55 dalších vojáků, 40 z nich má obsluhovat dělostřelecké radiolokátory Arthur, 15 cvičit místní afghánskou policii. Vláda s jejich nasazením počítá v druhé polovině tohoto roku.

Sociální demokracie bude mít podle všeho problém podpořit v Poslanecké sněmovně i tento kompromis. Řídí se totiž usnesením výkonného výboru, které poslancům zakazuje zvednout ruku pro jakékoliv navýšení počtu vojáků.

Ministr zahraničí Jan Kohout, kterého do úřednické vlády nominovala právě ČSSD, nicméně rozšíření české účasti v Afghánistánu v lednu podpořil. Podmínil ji tím, že to nebude znamenat oslabení aktivit českého rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Lógar, jehož rozpočet už byl zkrácen o 15 milionů korun.

Barták chce o posílení českého kontingentu hlasovat ve sněmovně co nejdřív, a to v průběhu února či března. Potřebuje pro to 101 poslanců. Proti je nejen ČSSD, ale i KSČM a někteří nezařazení poslanci.

"To, že nové posily by měly plnit zejména defenzivní úkoly, by mohlou být dobrou argumentací, kterou sněmovna vyslechne a posoudí ji," dodal Kohout po jednání vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy