Vláda by měla pomoci volyňským Čechům, oznámil Bělobrádek

ČTK ČTK
5. 10. 2014 13:47
Podle šéfa lidovců by česká vláda měla pomoci s repatriací rodin s českými kořeny, které žijí Ukrajině. Postavil se tak za Zemanův názor.
Pavel Bělobrádek.
Pavel Bělobrádek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek má za to, že by vláda měla vyjít vstříc volyňských Čechům, kteří žádají o přesídlení z Ukrajiny. Podobně se v neděli v Otázkách Václava Moravce vyjádřil i šéf KSČM Vojtěch Filip.

Kvůli žádosti více než sedmdesáti rodin s českými kořeny se do sporu dostali prezident Miloš Zeman a ministerstvo zahraničí.

Zeman repatriaci podpořil a v sobotu kvůli přístupu kritizoval práci českého velvyslanectví v Kyjevě. Podle něj tato ambasáda nemá k volyňským Čechům dobrý vztah.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli zpochybňovaly práci uvedeného zastupitelského úřadu.

K Zemanově požadavku se v neděli připojil i Bělobrádek. "Bez ohledu na situaci na Ukrajině by jim (vláda) vyjít vstříc měla," nechal se slyšet. Jde podle něj o pracovité lidi s českými kořeny, které by Česko mělo mít zájem zvát a v případě repatriace jim pomoci.

Také Filip je přesvědčen o tom, že by vláda měla být vstřícná. Krajané jsou podle něj pod velkým tlakem. "ČR by se měla k těm lidem, kteří udržují český živel v zahraničí, zachovat slušně," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy