Vláda bude mít více členů, rozhodli předsedové stran

Domácí Domácí
Aktualizováno 3. 12. 2013 15:57
Vyplynulo to ze schůzky předsedů stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedové potenciálních koaličních stran se po schůzce, která netrvala ani hodinu, prozatím nedohodli na konkrétním rozdělení resortů. Jediné, co prohlásili, je, že se "zvýší počet členů vlády". 

Přestože předsedové stran neřekli konkrétní číslo, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že koaliční vlády složené ze tří stran měly v minulosti kolem 18 členů a že by byl rád, kdyby počet členů dohadované vlády "nevybočil z tohoto rámce".

Minimálně je jasné, že pokud Andrej Babiš otevřeně mluví o svém angažmá v roli vicepremiéra pro ekonomiku, musel by se minimálně o toto vládní křeslo navýšit počet členů vlády. Ta současná jich má 15 i s premiérem.

Vnitro pro ČSSD, obrana pro ANO?

Předsedové po úterní schůzce neoznámili rozdělení ani silových resortů.

"Byl to první nástřel," řekl bez uvedení podrobností Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Rozdělení křesel přitom chtěli předsedové stran vyřešit ještě před odletem Pavla Bělobrádka do USA, alespoň v hrubých rysech.

Přesto lze podle dílčích zákulisních informací a už uzavřených dohod leccos vydedukovat.

Podle informací z nitra ČSSD, které jsou čerstvé a předsedové se o nich odmítají bavit, by mělo vypadat rozdělení důležitých resortů takto: resorty vnitra a zahraničních věcí pro ČSSD, ministerstva spravedlnosti a obrany pro hnutí ANO.

Už týden a půl je jasné, že hnutí ANO připadne resort financí - výměnou za předsedu Sněmovny pro sociálního demokrata Jana Hamáčka.

Ministrem vnitra Milan Chovanec?

O resort vnitra měly zájem ANO i ČSSD. Přestože Andrej Babiš už veřejně řekl, že by si dovedl na tomto místě představit Davida Ondráčku z Transparency International, ČSSD má jiného kandidáta - Milana Chovance, se kterým původně počítala pro resort dopravy.

Milan Chovanec to komentovat odmítl a na otázku, zda je připraven jít na ministerstvo vnitra, jen naznačil: "Stále jsem stínovým ministrem dopravy. Jako hejtman bych zvládl i jeden nebo dva jiné resorty."

Naopak nápad hnutí ANO komentuje ČSSD jednoznačně. "David Ondráčka bude ministrem jen v případě, že vládu bude sestavovat ANO," prohlásil vysoce postavený sociální demokrat.

Pro resort obrany měla ČSSD připraveného Jana Hamáčka. Pokud tedy připadne hnutí ANO, mohl by se ministrem tohoto resortu stát vyjednavač ANO Martin Stropnický.

Podle informací Aktuálně.cz se socialisté odmítají nadále vzdát ministerstva průmyslu a obchodu. Zde je stínovým ministrem Milan Urban, jeho cesta do čela resortu se ovšem zkomplikovala poté, co hlasoval pro odchod Sobotky z vedení ČSSD a vyjednávacího týmu. Místo něj lidé v ČSSD skloňují jméno Jana Mládka - někdejšího stínového ministra financí, který je po předání financí hnutí ANO "volný".

Jisté je také to, že původní rozdělení křesel v poměru 6:6:3 mezi strany vládní koalice, se kterým počítalo jak ANO, tak ČSSD, neklapne. Podobně neklapne ani další představa, se kterou počítalo opět ANO i ČSSD: Jen dvě ministerská křesla pro nejmenší vládní stranu, tedy KDU-ČSL.

Sociální věci pro lidovce

"Neviděl jsem ještě koaliční stranu, která by měla ve vládě jen dva ministry," odkazuje k předchozím vládám lidovec blízký vedení strany. KDU už delší dobu upozorňuje, že nebude hrát v koalici roli někoho "do počtu".

Zjevně tedy budou lidovci usilovat o více než dvě ministerstva - a jedním z nich bude bezesporu ministerstvo práce a sociálních věcí, které se podle KDU nejvíce blíží neexistujícímu "ministerstvu pro rodinu".

Tento požadavek navíc úplně neodmítá ani ČSSD. "Není to tak, že bychom řekli: Toto ministerstvo prostě nepustíme," připouští jeden z členů vedení sociálních demokratů.

V kuloárech Sněmovny se hlasitě mluví také o tom, že resort místního rozvoje by měla dostat Věra Jourová, tedy hnutí ANO. Nasvědčuje tomu jednak to, že ji hnutí nakonec nenominovalo do vedení Sněmovny, ačkoliv předtím ji mělo v záloze přímo jako předsedkyni. A jednak s jejím angažmá počítají i dobře informovaní poslanci ze stran mířících do opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy