Vláda 15 mužů je překvapením, shodují se političky

Monika Horáková
3. 7. 2010 21:10
Věci veřejné zklamaly, že nenašly žádnou ministryni, říkají neziskové organizace
Vlasta Bohdalová: "Koaliční strany mají dostatek schopných žen."
Vlasta Bohdalová: "Koaliční strany mají dostatek schopných žen." | Foto: Ondřej Besperát

Praha - To, že se do Poslanecké sněmovny včetně jejího vedení dostalo po posledních volbách více žen než obvykle, vzbudilo zájem nejen médií. Mnozí hovořili o nové éře v české politice. Vyjednávací týmy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných však život spekulací o "ženské éře v politice" rychle ukončily. Domluvily se na vládě, kterou tvoří 15 mužů a žádná žena.

"Z podílu žen ve sněmovně jsem sice měla radost, ale s napětím a mírným despektem jsem očekávala, jak dopadne obsazování dalších pozic. Z vlády bez žen jsem velmi rozpačitá," řekla poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD).

"Domnívám se, že například ODS jako nejsilnější koaliční strana měla opravdu kvalitní kandidátky na ministerské pozice - ať už paní Filipiovou nebo paní Kopicovou. Také političky z Věcí veřejných považuji i přes jejich poměrně nízký věk za velice schopné," dodala Vlasta Bohdalová.

Barosso čistě mužskou Evropskou komisi odmítnul

"Argument, že ministerstva, která měly vést ženy, nakonec obsadily jiné strany, které dosadily muže, považuji za neuspokojivý. Pokud by někdo opravdu chtěl, aby ve vládě byly také ženy, jistě by je aktivně vyhledal," uvedla Michaela Appeltová, zástupkyně ředitelky neziskové organizace Fóru 50%.

Miroslava Němcová:
Miroslava Němcová: | Foto: Jan Langer

"Osobně jsem si myslela, že by se ve vládě nějaká žena objevit mohla. Na druhé straně lze však považovat obsazení vedení sněmovny z hlediska zastoupení za nadstandardní , podobně jako aktuální počet poslankyň ve sněmovně," uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

"Je sice pravda, že ženy jsou v Poslanecké sněmovně zastoupeny hojně, ale při vší úctě nemůžeme považovat funkci například místopředsedkyně sněmovny za rovnocennou s ministerskou pozicí," řekla Alexandra Jachanová Doleželová, předsedkyně České ženské lobby a zástupující ředitelka neziskové organizace Gender Studies. "Výkonná moc zkrátka spadla do výhradně mužských rukou."

Michaela Appeltová:
Michaela Appeltová: | Foto: Aktuálně.cz

"Koalice se rodila ve velkých bolestech a myslím, že při sestavování vlády bylo obtížné vyrovnat se už s mnohými dalšími požadavky. Zastávám názor, že je nejdůležitější, aby vládu tvořili lidé s odbornými znalostmi, bez ohledu na region, ze kterého pocházejí, či na to, zda se jedná o muže či ženy.  Žen odbornic je jistě dost, bohužel se ale zřejmě nedostaly do užšího výběru," uvedla poslankyně Jana Černochová (ODS).

"Žen odbornic je dostatek a své zastoupení by mít měly. Pozoruhodný krok učinil José Manuel Barosso při sestavování Evropské komise. Všechny státy navrhly původně na komisaře muže. Barosso si ale prosadil, že komise musí být pestrá a požadoval, aby návrhy zahrnovaly také ženy komisařky," řekla Michaela Appeltová z Fóra 50%. 

Věci veřejné zklamaly

"Obecně nejsem zastánkyní rozdělování na muže-ženy, mladé-staré, ale nová vláda je pro mě přesto jistým překvapením. Obzvlášť, když si vzpomenu, jak Radek John při obsazování pozic ve vedení Poslanecké sněmovny zdůrazňoval, že tři ženy ve vedení sněmovny znamenají začátek nové éry žen v politice. Teď nezbývá než konstatovat, že tato nová éra poměrně brzy skončila," řekla poslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Radek John. Jak to myslel s novou érou žen v politice?
Radek John. Jak to myslel s novou érou žen v politice? | Foto: Ludvík Hradilek

To, že Věci veřejné nedosadily do vlády žádnou ženu, je zklamáním i pro Alexandru Jachanovou Doleželovou: "Pokud tato strana deklarovala, že téma rovných příležitostí pro muže a ženy je pro ni významným tématem, nerozumím, proč nedokázala najít ženu ani pro jediné ministerstvo."

"Věci veřejné mi pozici ministryně nabídly, já jsem ji však odmítla. Nejsem zastánkyní velkých profesních skoků. Jsem nyní ráda, že jsem v Poslanecké sněmovně a zde se chci také zorientovat. Pokud nabídka na ministerskou pozici přijde ještě za čtyři roky, myslím, že o ní budu uvažovat už jinak," řekla Karolína Peake.

"Pro takový případ však měly mít Věci veřejné v záloze další kandidátku, pokud jsou pro ni rovné příležitosti opravdu tak významné," uvedly shodně Michaela Appeltová a Alexandra Jachanová Doleželová.

Co řekne na českou vládu mužů Rada Evropy?

Vláda patnácti mužů pravděpodobně nezůstane bez odezvy ani v zahraničí.

"Jako bývalá členka Rady Evropy mohu potvrdit, že na mezinárodní úrovni se nám takové složení vlády bude nesnadno vysvětlovat. V Radě Evropy se poměrně důsledně dbá na to, aby byly rozhodovací orgány v jednotlivých státech obsazovány pokud možno pestře, to znamená, aby byly zastoupeny například různé věkové kategorie. Z pohledu Rady Evropy jsme nyní jistě udělali krok zpět," uvedla poslankyně Kateřina Konečná.   

 

Právě se děje

Další zprávy