Vize poslaneckého megaplatu 200 tisíc se sněmovně nezdá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 6. 2011 0:00
Návrh mzdy, s nímž přišel poslanec Suchánek, opět rozvířil polemiku kolem náhrad
Poslanci ve svých lavicích.
Poslanci ve svých lavicích. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Snaha předsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) sesypat plat poslance a senátora se všemi náhradami do jakéhosi "megaplatu" je zřejmě odsouzena k zániku.

Žádná ze stran vládní koalice se k němu nechce přihlásit, natož ho podpořit.

Poslanec Suchánek připustil, že uvažuje o takovém návrhu zákona, a upřesnil předběžně i jeho výši.

"Vycházel bych z částky 200 tisíc korun," prohlásil v České televizi.

Vlivní poslanci vládní koalice však Aktuálně.cz dali najevo, že schválit "megaplat" v současnosti nevidí reálně.

Poslanci zchudli

Otázky kolem platů vyvstaly okamžitě poté, co v únoru dostali poslanci a senátoři mzdu podle nového zákona, který nejen snížil plat zákonodárců o 5 procent - toho si ještě většina z nich při schvalování povšimla, ale zároveň zdanil náhrady.

"Snížili jsme si plat a nově zdanili náhrady. Některým z nás tak klesly příjmy skoro o 20 tisíc," stěžuje si jeden z poslanců. Řada z nich to nečekala, ačkoliv pro zákon ruku zvedli.

Od té doby se objevují nápady, jak platy zákonodárců zase zvýšit, na stole ale zatím nic připraveno není - to se týká i nápadu Pavla Suchánka.

Příplatek i za počet poslanců...

Z určitého úhlu pohledu přitom "Suchánkův plat" nevypadá jako výstřel naslepo: když totiž sečteme plat řadového poslance a všechny náhrady, které mu náležejí, a to v plné výši před zdaněním, vyjde číslo 205 až 207 tisíc korun měsíčně.

Poslanec a peníze

Plat zákonodárce

řadový poslanec a senátor: 55 900

předseda výboru: 78 700

předseda komory: 150 100

Náhrady

stravné, reprezentace: 9 100

cestovné: 22 800-34 200

telefon, internet: 7 000

kancelářské potřeby: 2 200

ubytování v Praze: až 17 000

plat asistentů: 35 000

odborné posudky: 12 000

kancelář v obvodu: 14 200-33 200

Momentálně pobírá řadový poslanec plat 55 900 korun. Lépe je na tom už předseda sněmovního výboru, kterému náleží 78 700 korun.

Předsedové poslaneckých klubů jsou poněkud kuriózně placeni podle toho, kolika poslancům předsedají: za každou načatou desítku mají příplatek. Tak např. předseda nejsilnějšího klubu ČSSD Bohuslav Sobotka má základní plat 88 tisíc korun, předsedkyně nejmenšího klubu - Věcí veřejných - Karolína Peake - bere o téměř 5 tisíc méně.

Předsedovi parlamentní komory pak náleží 150 100 korun.

Kromě toho ovšem poslanci mají právo na nejrůznější náhrady.

... a náhrady

Předně je to příspěvek na cestovné podle toho, jak daleko od Prahy bydlí - dostávají ho ovšem i Pražané. Pohybuje se od 22 800 do 34 200 korun měsíčně.

Na stravné a reprezentaci pobírají zákonodárci 9 100 korun. Cestovné ani reprezentační fond nemusejí nijak dokladovat ani evidovat. A nově jsou také zdaněné.

Zdaněné jsou také další náhrady, které dostává do rukou přímo zákonodárce - např. tedy na expertní posudky a administrativu (dnes 12 000 Kč) nebo na kancelářské potřeby (2 200 Kč).

Náhrady, které poslanci náležejí, ale nedostává přímo on, zdaněné nejsou: např. na plat asistentů (35 tis.), na pronájem a vybavení poslanecké kanceláře ve volebním obvodu (od 14 do 33 tisíc Kč) nebo příspěvek na ubytování v Praze (až 17 tis. Kč).

Veškeré náhrady v maximální výši - včetně i platu asistenta - se pak zastaví na částce 149 700 korun.

Spolu s platem poslance se pak dostaneme na "Suchánkův plat" - 205 600 korun.

Věc má háček

"Tím, o čem uvažuje pan poslanec, by se jen legalizovalo, co někteří provádějí už teď, když vyvádějí náhrady na zlepšení svého rodinného rozpočtu," upozorňuje na problém politolog Tomáš Lebeda.

Známý je např. případ Bohuslava Sobotky (ČSSD), který přiznal, že si našetřil na byt z poslaneckých náhrad. Přiznal, že to není v pořádku, že ale zákon neporušil.

"Náhrady - to jsou peníze na výkon funkce, to přece není mzda," vznáší Lebeda svou zásadní námitku proti Suchánkovu nápadu.

Němcová: Vyloučené!

"Pokud by byly všechny náhrady zahrnuty do jednoho platu, pak by hrozilo, že si řada poslanců přestane platit třeba experty. Osobně jsem pro to vázat náhrady na konkrétní účel," mluví podobně i předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík, přestože připouští, že i teď řada poslanců využívá náhrady na jiný účel, než který vykazují.

Vždy ale teď zákonodárci hrozí riziko, že na to někdo přijde.

"To je v tuto chvíli naprosto vyloučené," reagovala pro Aktuálně.cz na návrh úpravy poslaneckých platů předsedkyně sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová: "V tomto volebním období to jistě neprojde."

Někteří poslanci už přitom dokonce vymýšleli techniku - platy si chtěli zvýšit přílepkem k zákonu o platech státních zástupců.

"To není průchodné, to bychom ho torpédovali celý a státní zástupci čekají na úpravu svých platů už dlouho," odmítla to předsedkyně poslanců Věcí veřejných Karolína Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy