Víza i otisky prstů. Česko chce údaje cizinců

Martina Macková
10. 6. 2007 0:00
Bude Česko dříve přísnější na cizince s vízy?

Praha - Ačkoliv EU dosud nespustila ani neschválila systém kontrolovat cizince pomocí biometrických údajů, Česko už je podle informací deníku Aktuálně.cz téměř připraveno.

Téměř. Protože zákon, který umožní "skenovat" otisky prstů i podobu obličeje už na ambasádách, které udělují víza, projednává sněmovna.

Pokud novelu cizineckého zákona parlament schválí, státní rozpočet zařízení pro přenosy dat bude stát zhruba půlmiliardu.

Nadrychlostní Česko

Ministerstvo vnitra říká, že novinkou reaguje na celosvětový trend, který zavádí pasy s biometrickými prvky. Spolehlivou kontrolu Česko potřebuje kvůli bezpečnosti a boji s nelegální migrací.

Europoslanci při hlasování ve Štrasburku
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku | Foto: Reuters

Důslednou kontrolu cizinců z třetích zemí připravuje také EU, ale její tzv. systém VIS (vízový informační systém) dosud neexistuje ani na podepsaném papíře. A už dnes má oproti plánům dva roky zpoždění.

Český náskok už ve sněmovně kritizovala například komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Není to první námitka proti cizineckému zákonu, měnit ho kvůli dalším sporným pasážích chtějí například i Zelení.

Ani svatbou nebudeš občan, plánuje vnitro - ČTĚTE ZDE

Úředníci ale míní, že když už chystali jiné změny do zákona, raději do něj dali i věci, které budou platit někdy v řádu let, než aby  psali další novelu za rok či dva.

Infobox

Co je VIS:

Vízový informační systém je elektronický databázový systém schengenských států, který je budován od roku 2004 a jeho spuštění se předpokládá v průběhu roku 2008.

Jeho součástí bude centrální databáze žadatelů o udělení víza. VIS se bude podílet na zajištění celkové bezpečnosti schengenského prostoru prostřednictvím možnosti komplexní kontroly osob, kterým je udělením víza umožněn vstup do tohoto prostoru.

"Pokud se zákon schválí dřív a VIS nebude ještě fungovat, nebudeme systém používat," uvedl Petr Vorlíček z ministerstva.

Pilotní projekt? Možno

Ale používat by se mohl.

Stejně "nadrychlostní" jako Česko jsou podle ministerstva také například Francouzi, kteří už systém snímání otisků při žádosti o víza spustili. Zatím na svých ambasádách a ve své režii.

Podobně by se mohl systém spustit i u nás. "Je tady možnost být první. Pokud bude zákon, můžeme být například pilotním projektem systému VIS. Bude záležet na našem rozhodnutí," dodal Vorlíček.

Jak by to celé konkrétně fungovalo? Na každé ze 113 ambasád, které vydávají cizincům víza pro vstup do země, by se instalovalo zařízení (čtečka), které by každému žadateli snímalo otisky prstů a rysy obličeje.

Údaje by čtečky posílaly do systému, kde by je našli kontroloři na hranicích schengenského prostoru. Ti by pak podle nich ověřili, zda přijíždí skutečně ta osoba, která o vízum zažádala. Údaje se budou uchovávat v systému několik let.

Scanner oční duhovky Privium na letišti Schiphol
Scanner oční duhovky Privium na letišti Schiphol | Foto: KLM

Ne ale všechny. Biometrické údaje se kontrolují také v pasech cizincům z tzv. třetích zemí, kteří ale nepotřebují vízum, například z Austrálie či Kanady.

Celý technický systém, včetně propojení, by měl státní rozpočet připravit asi o 470 milionů korun. "Nepředpokládáme nárůst pracovníků. Není to tolik agendy, že by bylo nutné přijímat další zaměstnance," řekl Aktuálně.cz Vorlíček a dodal: "Ale obsazení ambasád je v kompetenci ministerstva zahraničí a ne naší."

 

Právě se děje

Další zprávy