Vítěz kroužkování? Bývalý hejtman Evžen Tošenovský

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
8. 6. 2009 1:04
Jméno Tošenovského označilo na lístku 102 tisíc lidí
Evžen Tošenovský
Evžen Tošenovský | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Voliči vynahradili bývalému hejtmanovi Moravskoslezského kraje Evženu Tošenovskému debakl z posledních komunálních voleb.

Tošenovský jednoznačně vyhrál souboj osobností politických stran o preferenční hlasy. Jeho jméno na lístku zakroužkovalo sto dva tisíc lidí.

Tošenovský bodoval hlavně na Moravě - uspěl v Olomouckém i Zlínském kraji. Do čela bodování ho ale vynesl domovský Moravskoslezský kraj - tam získal více než  jedenačtyřicet tisíc preferenčních hlasů.

Tošenovský přeskočí Zahradila

V celkovém výsledku tak zřejmě přeskočí lídra kandidátky Občanské demokratické strany do eurovoleb Jana Zahradila. Zahradilovo jméno zakroužkovalo více než třiaašedesát tisíc voličů ODS - větší úspěch měl v Čechách než na Moravě.

"Jsem velmi rád za preferenční hlasy. Důležitý je celkový výsledek, který je velmi dobrý, ale zároveň velmi zavazující," komentoval výsledky v České televizi Tošenovský.

Zahradil Tošenovskému pogratuloval, podle něj nešlo o žádný souboj. „Počet preferenčních hlasů pro Evžena Tošenovského rozptýlil pochybnosti o tom, jak byl Tošenovský na kandidátku nominován. Ukázalo se, že byl pro ni jednoznačným přínosem," uvedl Jan Zahradil.

U ostatních stran bodovali lídři

Mezi dalšími stranami bodovali lídři kandidátek. Více než šedesát tisíc lidí svým preferenčním hlasem podpořilo i komunistu Miloslava Ransdorfa - ten má místo v Bruselu jisté. Na kandidátce KSČM byl jedničkou.

Svoje místa v čele kandidátky potvrdili ziskem preferenčních hlasů i vůdci ČSSD. Nejvíce voličů sociální demokracie zakroužkovalo jméno prvního muže kandidátky, ekonomického experta Jiřího Havla. Celkem získal téměř devětapadesát tisíc přednostních hlasů.

Se čtyřiačtyřiceti tisíci hlasy uspěl i bývalý odborový předák Richard Falbr, který rovněž obhájí své místo v Bruselu.

Bobošíkové "kroužky" nestačily

Přednostní hlasy nezahýbaly kandidátkou ani u lidovců. V souladu s nominací strany získali nejvíce těchto hlasů jednička kandidátky Zuzana Roithová (více než 40 tisíc hlasů) a dvojka Jan Březina (20 tisíc hlasů).

Bezmála 42 tisíc lidí označilo na hlasovacím lístku i jméno Jany Bobošíkové z hnutí Suverenita.

Na obhajobu křesla v europarlamentu to ale stačit nebude. Strana Bobošíkové totiž nepřekročí nutnou pětiprocentní hranici.

 

Právě se děje

Další zprávy