Vitásková bude v Ostravě kandidovat za Úsvit do Senátu. Když uspěje, skončí v ERÚ

ČTK Domácí ČTK, Domácí
19. 7. 2016 14:11
Alena Vitásková, která v současné době působí jako předsedkyně Energetického regulačního úřadu, bude v podzimních senátních volbách kandidovat jako nestraník za hnutí Úsvit - Národní koalice. O senátorské křeslo se bude ucházet v obvodu Ostrava-město. Vitásková je nepravomocně odsouzena na 8,5 roku vězení za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. "Paní předsedkyně Alena Vitásková nepatří do kriminálu, ale do Senátu," prohlásil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.
Alena Vitásková
Alena Vitásková | Foto: Jiří Koťátko

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková bude letos na podzim kandidovat do Senátu jako nestraník za hnutí Úsvit - Národní koalice. O senátorské křeslo se bude ucházet v obvodu Ostrava-město. Oznámila to na tiskové konferenci Úsvitu ve Sněmovně. V případě svého zvolení je připravena ukončit své působení v čele ERÚ.

Vitásková se v minulosti účastnila diskuse s občany, kterou Úsvit pořádal v červnu v Jihlavě. Na diskusi, která se měla týkat migrace, Vitásková hovořila výhradně o energetických tématech. Tehdy možnost kandidatury za Úsvit popřela. Pak ale na opakovaný dotaz, zda k tomu nedojde nikdy, dodala: "Nikdy neříkej nikdy."

Foto: Aktuálně.cz

Vitáskovou už dříve poslal Krajský soud v Brně na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Vitásková vinu popírá a celou kauzu považuje za vykonstruovanou. Rozsudek není pravomocný.

Vitásková řekla, že ji senátorská imunita nezajímá, protože nic nezákonného neprovedla. "V žádném případě nebudu žádat Senát, aby mě nevydal," prohlásila. Ujistila, že pokud bude zvolena, bude postupovat tak, jak zákon předsedovi ERÚ ukládá. Řekla, že je ochotna předčasně ukončit svůj mandát.

Podle energetického zákona je funkce předsedy ERÚ neslučitelná s funkcí poslance, senátora, soudce, státního zástupce, člena vlády nebo jinou funkcí ve veřejné správě nebo s členstvím v politické straně nebo politickém hnutí. Vitásková také řekla, že do politické strany vstoupit nemíní.

"Paní předsedkyně Alena Vitásková nepatří do kriminálu, ale do Senátu," prohlásil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský. Řekl také, že Úsvit ctí presumpci neviny.

 

Právě se děje

Další zprávy