Vít Bárta: Nasazovat mi psí hlavu je obludné a nefér

Kateřina Eliášová
14. 4. 2011 17:05
S faktickým lídrem VV nejen o tom, proč nestáhne kandidaturu na šéfa strany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trojkoaliční projekt má ještě šanci na přežití, myslí si faktický lídr Věcí veřejných. Strany, o které se píše už prakticky jen v souvislosti s informacemi o tajném nahrávání a uplácení.

Odcházející ministr dopravy a mecenáš VV Vít Bárta v rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdí, že "politika je umění možného" a že existuje vůle dohodnout se.

A to navzdory tomu, že mluví o spiknutí blíže neurčených sil, které mají snahu pošpinit ho a jeho stranu. "Tady jde o demokracii a o to, že je zjevně cílem určitými silami dehonestovat mě a Věci veřejné. A to jsou věci, kterým je třeba se bránit," řekl Aktuálně.cz.

Rozhovor vznikl těsně před jednáním koaličních špiček, které v noci řešily, zda a za jakých podmínech by i po všech skandálech mohla i vláda existovat ve stejném složení.

Mám problém mluvit s Tluchořem

Aktuálně.cz: Pane ministře Vaši partneři dali několikrát jasně najevo, že s Vámi mají problém. ODS a TOP 09 se snaží "odstranit" Vás jak z vyjednávání, tak docílit Vašeho úplného odchodu. Vyjdete jim vstříc?

Já si neumím představit, co pro svoji pokoru v politice můžu dělat víc než to, co dělám. Bez toho, aniž bych něco provedl, jsem rezignoval na pozici ministra dopravy.

A.cz: Členové týmu přiznávají, že na ně působíte jako červený hadr. Váš odchod by podle nich mohl složitá jednání odblokovat...

Musím přiznat, že já mám zase veliký problém komunikovat s panem Tluchořem (Petr Tluchoř, předseda poslaneckého klubu ODS - pozn. red.). Přesto si nedokážu představit, že by kdokoliv z koaličních partnerů začal definovat, kdo bude za stranu chodit vyjednávat.

A.cz: Mezi obě znesvářené strany teď vstupuje Váš stranický kolega a ministr Kamil Jankovský, pokouší se dojednat smír. Pomůže to podle Vás?

Kamil Jankovský je člověk, který umí mluvit v různých vztazích, a je pravdou, že pomáhal v té komunikaci. Situace je teď natolik vážná, že Kamil může pomoct s tím, že některé věci může vysvětlovat a přenášet. Ale není součástí vyjednávacího týmu.

Kandidaturu na předsedu VV nestáhnu

A.cz: Vyslechnete jeho případné výzvy, abyste v zájmu koalice stáhl svoji kandidaturu na předsedu strany?

Naprosto vylučuji, že bych s Kamilem Jankovským mluvil o tom, že bych nekandidoval na předsedu Věcí veřejných. Já svoji kandidaturu nestáhnu.

A.cz: Má vůbec smysl v takto vyhrocené situaci dál spolu vládnout?

Politika je umění možného a nikdy si partnery nevybíráte, vybírají vám je voliči.

Určité síly proti nám

A.cz: Ano, ale máte možnost jim vypovědět koaliční smlouvu a nevládnout s nimi. Může ta vláda dál existovat? Nebo už víte, že ten trojkoaliční projekt je odsouzen k zániku?

Nesmí se tady zapomínat na to, že tady padla obvinění vůči Věcem veřejným, že existuje vážný problém v ODS s určitými přesahy vůči VV. Je k tomu řada indicií, byla tady přeci zjevná ambice přeběhlíků.

V tluchořovské kanceláři se domlouvalo něco, co se v minulém volebním období někdo zjevně pokusil udělat. Dobře to řekl profesor Švejnar. Totiž: že víc než reformy je demokracie. Tady jde o demokracii a o to, že je cílem zjevně určitými silami dehonestovat mě a Věci veřejné. To jsou věci, kterým je třeba se bránit.

To je ta snaha o privatizaci veřejného prostoru.

A.cz: Když o tom mluvíte, byl jste to Vy, kdo ještě coby ředitel bezpečnostní agnetury ABL mluvil o plánech, jak ovládnout klíčové pozice v politice s cílem dostat se k zakázkám, jak o tom psala MF Dnes...

Nasazovat mi psí hlavu za to, co jsem v politice udělal podle plánu z roku 2008, je obludná hyperkonstrukce a nesmysl. Já jsem tam neviděl jediný důkaz o tom, že to se mnou souvisí.

Je to pravděpodobně několik různých dokumentů zkopírovaných do sebe, ze kterých jsou vytrhané a možná manipulované věci, které se dotýkají mé osoby.

Jedná se o školení obchodních manažerů z roku 2007, kde není o politice jediné slovo. Vzít takové školení a říct, že tak, jak Bárta školil své obchodní a bezpečnostní manažery, tak se tak chová v politice, považuju za velmi nefér.

Podporoval jsem ODS i charitu

A.cz: Mluvil jste o tom, že předložíte důkazy, abyste se od těchto - podle Vás narčení - očistil. Kdy a jak to uděláte?

Chci, aby MF Dnes zveřejnila všechny materiály. Já z těch střípků umím reagovat jen tak, že buď je to víc dokumentů zkopírovaných do sebe, nebo je to manipulovaný dokument. Čekám, že to MF Dnes zveřejní, a já na to teprve pak můžu reagovat.

A.cz: Mluví se tam také o Vašem propojení s politiky z pražské ODS, třeba vlivným lobbistou Tomášem Hrdličkou. Můžete se k tomu vyjádřit?

Nezapírám, že jsem v Praze podporoval lidi v ODS na Praze 1, na Praze 5, kde takzvaní Mladočeši bojovali se Staročechama. Považoval jsem za správné, že i uvnitř ODS dojde k nějakým pozitivním změnám. Vnímal jsem, že v pražské ODS byla bitva mezi dvěma křídly, a netajím se tím, že jsem v těch letech byl příznivcem mladočeského křídla ODS.

Nebyla za tím potřeba hledání byznysu. Snažil jsem se, abych dělal se svými penězi něco pozitivního. Vedle toho jsem třeba podporoval i charitu nebo sdružení bezpečnostních služeb. Považuji to za společenskou odpovědnost a prostě mě to baví.

 

Právě se děje

Další zprávy