Vít Bárta jde do voleb. Kandiduje do kraje v Plzni

ČTK ČTK
15. 4. 2012 15:15
Bárta nebude kandidovat za VV, chce se střetnout s Pospíšilem a Jurečkem z ODS
Volební kampaň začala u Obvodního soudu pro Prahu 5. (Vít Bárta, 13. dubna.)
Volební kampaň začala u Obvodního soudu pro Prahu 5. (Vít Bárta, 13. dubna.) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dosavadní neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta bude kandidovat v krajských volbách v Plzeňském kraji. Chce tím bojovat za očistu svého jména a střetnout se s lídry plzeňské ODS Jiřím Pospíšilem a Romanem Jurečkem, kteří podle něj před rokem stáli za útokem na VV. Řekl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Místopředsedkyně VV Karolína Peake a Dagmar Navrátilová považují Bártův plán za nešťastný.

V politice chce Bárta, který byl v pátek nepravomocně odsouzen za uplácení svých kolegů ve sněmovně, pokračovat mimo VV, aby stranu nezatěžoval. Jiný politický subjekt prý nyní budovat nechce. Poslaneckého mandátu se nevzdá, nabídne ale odchod z poslaneckého klubu VV. "Myslím, že je to pro stranu lepší, abych přestal být členem poslaneckého klubu," řekl. Kloní se prý k tomu, že by ve sněmovně dále nezastupoval vládní koalici.

"Rozhodl jsem se kandidovat v Plzeňském kraji do kraje především proto, abych dále nevzdal boj s tím, co pan Jurečko a pan Pospíšil provedli Věcem veřejným. Přejdu do útoku a dále budu bojovat naopak za zlepšení politické kultury," řekl Bárta. Jurečko a Pospíšil podle něj byli aktivně zapojeni do loňské přípravy vnitrostranického převratu ve VV.

Bárta nebude v krajských volbách zastupovat VV. "Já jsem se rozhodl, že dále budu bojovat a nemíním při tom poškozovat parlamentní Věci veřejné, řekl. Kandidovat by prý mohl za občanské sdružení, soubor politických stran či konkrétní politickou stranu. "Na to je ještě dost času," řekl.

"Považuji to za nečekaný a asi i nešťastný nápad. Jak jsem již řekla dříve, po všem, čím si prošel, by se měl stáhnout, odpočinout si a nabrat síly na odvolací proces a případný návrat do politiky," řekla místopředsedkyně VV Karolína Peake. Také podle další místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilové Bártův nápad nemůže mít pozitivní výsledek. "Doufám v počátek sebereflexe strany a návrat k realitě a práci," řekla agentuře.

Ministr spravedlnosti Pospíšil Bártovu kritiku označil za účelový útok. "Vidím v tom další snahu útočit na mne, protože všichni vědí, že VV dlouhodobě chtějí získat ministerstvo spravedlnosti," řekl. Zdůraznil, že v Plzeňském kraji nekandiduje, v regionální politice se prý neangažuje. "Vůbec nechápu, jaký smysl má, že chce kandidovat a svádět nějaký imaginární boj se mnou. Já jsem panu Bártovi nikdy nic neudělal," řekl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy