Podvolil jsem se většině, s ČSSD se sejdeme v pondělí, řekl Babiš. Okamura je nemile překvapený

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 13. 4. 2018 13:36
Předseda sociální demokracie Jan Hamáček avizoval, že svolá jednání předsednictva, které rozhodne, zda jednání obnoví, nezopakoval však již podmínku, že ČSSD bude o vládě jednat jen tehdy, když už ANO nebude trvat na Andreji Babišovi na postu premiéra.
Šéf ČSSD Jan Hamáček: Čekáme opět na nabídku ANO. Jsme připraveni s nimi jednat. | Video: ČTK

Praha - Zástupci ČSSD a ANO se sejdou příští týden v pondělí, aby se dohodli na obnovení jednání o vládě, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš. Sociální demokraté avizovali, že nejprve vyčkají na Babišovu nabídku a pak budou o dalším postupu dál rozhodovat. Zklamání pak vyjádřil šéf SPD Tomio Okamura, jehož hnutí chtělo s ANO o podpoře vlády jednat.

Babiš doufá, že dohoda bude nalezena co nejrychleji. Vládu s důvěrou by si přál do prázdnin. Na čtvrtečním zasedání výboru se prý podvolil většině a nakonec podpořil variantu návratu k rozhovorům s ČSSD.

V posledních dnech byla podle premiéra v demisi na stole především varianta, kdy by SPD pasivně "nohama" tolerovala vznik vlády. "My jsme hlasovali a z debaty výboru vyplynulo, že se máme vrátit ke stolu (s ČSSD). Pochopili jsme, že klub není pro tu variantu (s SPD) připraven," uvedl Babiš.

Premiér nechtěl upřesnit, zda nabídne ČSSD ministerstvo vnitra, což byla podmínka sociálních demokratů pro to, aby mohli připustit účast trestně stíhaného Babiše ve vládě. Programově je podle Babiše všechno více méně dojednáno. "Já nevím, jsem mediálně zdrženlivý, nechci to komentovat, uvidíme, s čím ČSSD přijde," uvedl.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček pro Aktuálně.cz uvedl, že svolá jednání předsednictva, které rozhodne, zda jednání o vládě obnoví, zároveň uvedl, že čeká od ANO také nástin podmínek jednání.

Nejzajímavější informací z Hamáčkova vyjádření však bylo to, že nezopakoval dřívější slova sociálních demokratů o tom, že ČSSD bude o vládě jednat jen tehdy, když už ANO nebude trvat na Andreji Babišovi na postu premiéra. "Nechtěl bych teď nic zásadního komentovat, pokud ANO chce obnovit jednání, my jsme ochotni na to reflektovat, ale míč je na jejich straně," podotkl. 

Přitom potvrdil, že jakýkoliv výsledek případných jednání s ANO by posuzovali v referendu všichni členové ČSSD. "Platí můj slib ze sjezdu i usnesení sjezdu, takže dohoda s ANO bude předložena všem členům," řekl.

Ještě před plánovanou schůzkou se oba lídři sejdou s prezidentem. Premiér v neděli odpoledne, jak informoval Hrad; termín schůzky prezidenta s předsedou ČSSD Hamáčkem zatím není známý.

Špičky ANO nejsou z rozhodnutí o dalším jednání s ČSSD nadšeny

Pokud jde o hnutí ANO, nejočekávanější je to, s čím přijde jeho předseda Babiš. Po čtvrtečním jednání širšího vedení ANO mezi novináře nepřišel a na sociální sítě napsal jedinou větu: "Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD."

Po zasedání výboru ale bylo zřejmé, že jak Babiš, tak další členové nejužšího vedení nejsou z výsledku nadšeni. Místopředsedové Jaroslav Faltýnek i Richard Brabec se omezili na tvrzení, že rozhodnutí výboru ANO respektují, ale neprozradili, zda mají obdobný názor.

Faltýnek se netajil tím, že upřednostňoval vládu ANO s tolerancí SPD a KSČM. Také někteří další lidé v ANO jsou skeptičtí k tomu, že by bylo možné se domluvit se sociálními demokraty. Naopak jiní členové naléhají, aby Babiš, Faltýnek a Brabec ještě jednání s ČSSD zkusili.

ANO podle Bartoše pouze dělá, že jedná, a Babiš selhává

ANO pouze dělá, že jedná, jeho předseda a premiér v demisi Andrej Babiš ve vyjednávání o vládě selhává a štěpí nejen klub ANO. V reakci na čtvrteční rozhodnutí výboru ANO obnovit vládní rozhovory s ČSSD to ČTK sdělil předseda pirátů Ivan Bartoš.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše nyní záleží na tom, zda sociální demokracie a ANO dokážou zakopat příkopy, které vykopaly po krachu vyjednávání minulý týden. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek považuje za hlavního viníka toho, že v Česku není stále vláda s důvěrou, prezidenta Miloše Zemana.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury chce hnutí ANO ve vládě co nejslabšího a nejservilnějšího partnera, když preferuje návrat k rozhovorům s ČSSD. "To, že se ANO rozhodlo pro ČSSD, mě neuvěřitelně nemile překvapilo. Překvapen musí být i pan prezident. Nebudu mluvit za něj, ale včera (ve čtvrtek) jsem s ním seděl téměř dvě hodiny a je to určitě novinka, kterou podle mě také netušil," prohlásil šéf SPD.

 

Právě se děje

Další zprávy