Vím, že Schwarzenberg myslí na odchod, přiznal premiér

čtk, dom
7. 6. 2007 17:15
Ministra zahraničí k tomu vede kauza Čunek
Ministři Schwarzenberg a Čunek
Ministři Schwarzenberg a Čunek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Již několik týdnů premiér Mirek Topolánek (ODS) podle dnešního vyjádření ví o rozhodnutí ministra zahraničí Karla Schwarzenberga odstoupit v případě, že by lidovecký vicepremiér Jiří Čunek zůstal ve vládě i v postavení obžalovaného z korupce.

"To už vím dávno, od Karla Schwarzenberga tuto věc vím už mnoho týdnů, takže mě to nemohlo překvapit," reagoval Topolánek na informace o postoji ministra zahraničí v dnešním Právu.

Ministr zahraničí dnes novinářům řekl, že o Čunkově případu mluvil s premiérem i šéfem zelených Martinem Bursíkem. "Oběma je jasné, že v jistých případech mám zvyk z toho také vyvodit konsekvence," uvedl Schwarzenberg. Topolánek během dnešních interpelací zopakoval, že pokud bude Čunek obžalován, očekává, že podá demisi.

"Kdyby neodstoupil sám, musel by odejít na základě mého odvolání," prohlásil premiér ve sněmovně. Dodal ale, že do případu se nevměšuje, nezná detaily ani názory žalobců - každopádně nepovažuje za úplně jasné, že kauza skončí obžalobou. "Až ten případ nastane, mám plán B připravený," uvedl. Předseda vlády a ODS přitom nechtěl reagovat na Čunkovo vyjádření, že ani v případě obžaloby by z kabinetu dobrovolně neodešel.

Mediální vyjádření prý Topolánek zásadně nekomentuje. Také Bursík nechtěl informace o údajné Schwarzenbergově hrozbě demisí komentovat, ani říci, zda by se podobně zachovali i ostatní ministři jeho strany. "Je to takové, co se stane když, a co se stane kdyby," řekl dnes Bursík ČTK. Připomněl, že zlomové bude rozhodnutí státního zástupce v Čunkově kauze.

"Když věc odloží, tak v podstatě není o čem se bavit. Když bude vznesena obžaloba, tak je to určitě věc, která vyžaduje řešení," uvedl. Ve dvoustranných rozhovorech i na úrovni předsedů koaličních stran takové řešení už "předjednali".

Bursík stejně jako Topolánek předpokládá, že pokud by byl Čunek obžalován z přijetí úplatku, buď by odešel sám, nebo by ho premiér odvolal. Čunek ale takovou dohodu nepotvrdil.

Schwarzenberg na dotaz Práva, zda je pro něj nepřijatelné být v kabinetu s obžalovaným člověkem, odpověděl: "Není to v evropských zemích zvykem." Čunek podle policie ještě jako vsetínský starosta dostal před pěti lety zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek i zástupci firmy obvinění odmítají.

 

Právě se děje

Další zprávy