Vím, co skrývá armáda pod pokličkou, říká nový ministr

Jan Gazdík Jan Gazdík
21. 3. 2013 6:00
První obsáhlý rozhovor s ministrem obrany Vlastimilem Pickem
Nebráním se další práci ve státní správě, ale nevstoupím do služeb žádné politické strany, říká Vlastimil Picek.
Nebráním se další práci ve státní správě, ale nevstoupím do služeb žádné politické strany, říká Vlastimil Picek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Necelých čtyřiadvacet hodin poté, co z rukou prezidenta Miloše Zemana obdržel ministerské jmenování, se Vlastimil Picek chystal na své první jednání vlády.

Zatímco si připravoval agendu, poskytl rozhovor reportérovi Aktuálně.cz Janu Gazdíkovi, který o jeho práci psal už v době, kdy byl Picek nejvýše postaveným mužem armády, náčelníkem generálního štábu.

A.cz: Teď najednou nevím, jak vám říkat: ministře, anebo generále?

Vhodnější je ministr, ale generálem v záloze zůstávám. Slyším tedy na obě oslovení. Když mi budete říkat generále, neurazím se.

A.cz: Vaše generálská minulost vadí ovšem místopředsedkyni vlády Karolíně Peake. Máte - upřímně řečeno - docela odvahu jít do vlády, kdy vás ministr Kalousek nazval kvůli nákupu letounů CASA totálním sráčem (jakkoliv se vám později omluvil) a ministryni Peake vadí zase vaše minulost. Ať již ta generálská a nejnověji komunistická. Řečeno vojenským žargonem: tohle pro vás není úplně nejlehčí bojová pozice. Skoro by se dalo říct, že budete v obklíčení.

Na mé členství v komunistické straně jste se mě, pane redaktore, ptal téměř na den přesně již před šesti lety, když jsem byl jmenován náčelníkem generálního štábu. Proto opakuji, byla to tehdy velmi těžká doba a já se po pádu totality se svým členstvím v komunistické straně nikdy netajil a snažil se s tímto mým krokem vnitřně vyrovnat. Pro nynější demokratické zřízení, jemuž jsem věrně sloužil přes dvacet let, jsem snad udělal poměrně dost. Mé někdejší členství v komunistické straně mi nebránilo v práci na generálnímu štábu, v čele vojenské kanceláře prezidenta republiky... anebo v předcházející pozici prvního náměstka ministra obrany.

A.cz: Jasně, ale já se tentokrát ptám na "obklíčení" vašimi protivníky ve vládě. Když už nic jiného, tak by se dalo říci, že život tropí docela humorné hlouposti, když vás do této situace uvrtal.

Ministry Kalouska a Peake neberu jako protivníky. Nikdy jsem nekomentoval jejich výroky na mou adresu. Dokonce ani tehdy, když mě Karolína Peake jako svého náměstka odvolala. Takže je nebudu komentovat ani nyní.

A.cz: A já se přesto umíněně ptám: možná to ministryně Peake lidsky nezvládá, když jste ji teď nahradil ve funkci? Možná je to i pro ni velmi obtížná - svým způsobem pochopitelně - situace.

Já nebudu hodnotit pohnutky místopředsedkyně vlády při mém odvolání ani při mém včerejším jmenování mistrem obrany. Cením si na ni, že rozjela dva ambiciózní velké projekty: ať již jde o redukci státní správy, od níž si slibuji nemalé finanční úspory, anebo ten protikorupční. A já udělám maximum, aby tyto úkoly byly v resortu obrany splněny.

A.cz: A pokud jde o Miroslava Kalouska, jenž vás počastoval již zmiňovanou vulgární nadávkou?

Za urážku se mi osobně i veřejně omluvil. Od té doby se ke mně chová na vládě velmi korektně. Je profesionál.

Spouštět personální vichr nehodlám

A.cz: Vaše sedmidenní předchůdkyně Karolína Peake slibovala, že se po jejím nástupu nebudou konat žádné kobercové personální nálety a pak je k prezidentově i premiérově šoku hned druhý den odstartovala. Vy je - po této zkušenosti - zřejmě neplánujete.

Nejsem střelcem, který by teď spouštěl personální vichr. Něco se ale změnit přece jenom musí. Obsazeno musí být minimálně křeslo prvního náměstka, které se po mně uvolnilo. A není to jediné volné místo.

Armádní aparát podstatně zeštíhlí, říká ministr v rozhovoru.
Armádní aparát podstatně zeštíhlí, říká ministr v rozhovoru. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Takže?

Hledám, tipuji a nacházím. A po dohodě s premiérem ho o svých některých záměrech budu informovat. Trpělivost - s nějakými jmény brzo po Velikonocích přijdu.

A.cz: Už jste si tedy vybral?

Asi takhle: mám ve výběru schopných lidí nakročeno.

A.cz: Už jako šéf generálního štábu jste vždy velmi těžce nesl korupci na ministerstvu obrany a pokaždé jste mě upozorňoval, abych neházel ministerstvo do jednoho pytle s armádou. Jak tedy nyní chcete změnit image ministerstva, aby již nebylo synonymem pro korupci a předražené zakázky?

V posledních letech, zvláště za ministra Vondry, se nastavila taková protikorupční pravidla, která ve značné míře korupci při nákupu výzbroje a výstroje pro armádu eliminují. Předražené opravy kasáren anebo jiné nevýhodné zakázky jsou však - alespoň podle mě - dílem selhání konkrétních lidí, jednotlivců, kteří tu již nepracují.

Jak se jedná se Švédy

A.cz: Takže se podívejme na stíhačky gripen, kolem nichž se v minulosti nesl silný odér korupce. Česká vláda jedná se Švédy o prodloužení pronájmu těchto letounů. Švédové zatím nejsou - soudě alespoň podle vyjádření premiéra Nečase - ve svých finančních nabídkách příliš vstřícní. Premiér se začíná dokonce poohlížet po jiných výrobcích a tedy i typech stíhaček, jichž jsou jen v Evropě obrovské přebytky. Naznačte alespoň, jak se jednání vyvíjejí.

Musíme být připraveni na všechny varianty pořízení stíhacích letounů. Doufám, že nepředpokládáte, že vám tu vysypu z rukávu, s čím chceme jít do vyjednávání se Švédy. To tedy ani náhodou.

Vlastimil Picek

  • Od 19. března 2013 ministr obrany České republiky.
  • Ve funkci nahradil premiéra Petra Nečase, který ministerstvo obrany od prosince 2012 dočasně řídil.
  • Narodil se 25. října 1956 v Turnově. Vystudoval Vojenskou střední odbornou školy v Novém Mestě nad Váhom a Vojenskou akademii v Brně. Poté absolvoval postgraduální studium na Českém vysokém učení technickém v Praze i na brněnské vojenské akademii.
  • V armádě působil od roku 1975 do roku 2012, 28. října 2009 získal nejvyšší vojenskou hodnost armádního generála.
  • Sloužil například u protivzdušné obrany, od roku 1986 na jejím velitelství.
  • V letech 1994 až 2003 působil Picek na Generálním štábu AČR, mimo jiné v pozici náčelníka spojovacího vojska velitelství letectva a protivzdušné obrany (1996-1997) a náčelníka sekce velení a řízení (2001-2003).
  • V letech 2003 až 2007 zastával funkci náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Václava Klause.
  • Poté byl až do roku 2012 náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky.


A.cz: A jsou nabídky či požadavky Švédů opravdu tak přemrštěné, jak zmínil Petr Nečas?

Premiér Nečas o tom před několika dny jednal v Bruselu se svým švédským protějškem, počkejme tedy, až s výsledky tohoto jednání seznámí vládu a ta už nějak rozhodne. A dá samozřejmě úkoly i ministrovi obrany. Stíhačky nejsou za pár korun a je nutné o nich jednat - to říkám obecně.

A.cz: A když už jsme u letectva: jak se daří dopravním letounům CASA, kvůli nimž je vyšetřována i vaše předchůdkyně v ministerském křesle Vlasta Parkanová? I ony pro vás možná budou pomyslným prubířským kamenem v roli šéfa obrany.

Jako dopravní letouny splňují vše, co od nich jako uživatelé očekáváme.

A.cz: No dobře, ale mají na palubě systém DAS, který je má ve válečných oblastech chránit proti raketám a zaměření radarů. Ten přece nefunguje, za což vám firma Omnipol, která vám letouny dodala, platí měsíčně penále milion korun.

Systém DAS neprošel opakovaně vojskovými zkouškami - to je pravda. Věřím, že Omnipol - stejně jako my - podnikne všechny kroky, aby DAS začal konečně spolehlivě pracovat.

A.cz: Odlehčeme to harašení zbraněmi. Nezkomplikoval jste náčelníkovi generálního štábu Petru Pavlovi život, že jste na nabídku premiéra kývl? Možná ho teď budou vojáci a veřejnost vnímat jen jako vašeho žáka, který musí mít dozor od svého učitele a dohlížitele Picka - jeho předchůdce?

S Petrem Pavlem jsem měl vždy korektní vztahy. Koneckonců jsem ho při výběru nového náčelníka generálního štábu velmi podporoval. Nejenom kvůli zkušenostem ve štábech NATO, ale i pro jeho praxi u vojsk.

Samozřejmě že mám o armádě přehled i co se skrývá pod pokličkou. Neznamená to ale, že toho budu zneužívat, že budu armádu na úkor ministerstva preferovat. Vždy, když jsme se s generálem Pavlem lišili v názorech, dospěli jsme pokaždé k rozumnému konsenzu. On nebyl a nebude loutkou v mých rukou. Na to ho až moc dobře znám.

Armádu čeká dieta

A.cz: Možná se mi to jen zdá, ale rozsáhlé budovy ministerstva obrany a generálního štábu mi nějak nejdou dohromady se ztenčující se a finančními škrty sužovanou armádou. Ztenčíte i tento přebujelý řídící aparát?

Podstatně ho zeštíhlíme. K tomu jsme došli už za ministra Vondry.

Některá velitelství se navíc zruší, jiná přejdou na generální štáb. I od těchto kroků si slibujeme nemalé úspory.

A.cz: Několikrát jste prohlásil, že resort obrany přežil dva měsíce bez ministra bez úhony. Mám poněkud jiný názor: například vyslání českých vojáků do Mali veřejnost nepodporuje i proto, že jí tuto - v boji proti terorismu asi důležitou akci - nikdo z pozice ministra obrany nevysvětlil. Premiér-ministr obrany byl podle všeho zaneprázdněn. Vlastně to za vás dělali tak trochu paradoxně opoziční sociální demokraté.

Z některých komentářů - než se dostanu k Mali - vyplývalo, že ministerstvo obrany bylo po dva měsíce ochromeno. Nesouhlasím - s premiérem jsme byli v častém kontaktu. Nehledě na to, že byl zaneprázdněn, tak se obraně intenzivně věnoval.

A Mali? Pokusím se vaši výčitku v krátkosti napravit: schválení této mise prošlo Parlamentem i vládou v rekordně krátkém čase. To snad o významu maliské mise rovněž něco vypovídá. Jde o akci Evropské unie, která je v boji proti terorismu mimořádně důležitá, a podpořila ji i OSN.

Když to zjednoduším - proti teroristům je velmi důležité bojovat na jejich území a nečekat až přijdou k nám.

Vlastenec, cítí to tak

A.cz: Vraťme se ještě k politice. Vaše jmenování ministrem podpořila i opoziční ČSSD a líbí se to i prezidentovi a vrchnímu veliteli ozbrojených sil Miloši Zemanovi. Není to vlastně vaše vykročení do politiky? Minimálně jste byl do ní vtažen, byť jste zatím nestranickým ministrem. Příští rok jsou volby a vy se můžete stát pro některou z politických stran zajímavým trumfem.

Ministr Picek během rozhovoru s Aktuálně.cz.
Ministr Picek během rozhovoru s Aktuálně.cz. | Foto: Ludvík Hradilek

Tak to je hodně odvážná a spekulativní konstrukce. Nejsem ještě až tak starý, abych nemohl něco užitečného pro Českou republiku udělat. Ministrem budu do voleb a pak se nebráním práci pro státní správu. Funkci ministra beru jako poslání. Rád bych dokončil některé kroky důležité pro bezpečí a obranyschopnost země, které jsme začali ještě s ministrem Vondrou. Je to celý balíček obranných zákonů: zvládnutím živelních katastrof a pomoci lidem počínaje, přes reakci na vojenská ohrožení... a prosazení kariérního řádu vojáků i jemu odpovídajících platů konče.

Zásadních změn by měl doznat i výcvik záloh a jejich role při ohrožení země.

A.cz: Dnes říkáte poslání, včera jste při otázce, jak budete vycházet s ministry Kalouskem a Peake, vyslovil naději, že i jim jde snad o službu této zemi. Nezlobte se, ale to zní jako z čítanky... tak nějak až moc pateticky a vlastenecky.

Snad, ale já to tak cítím.

A.cz: Nic vám nevyčítám. Opravdu ale nevíte, kam zamíříte v příštím roce po volbách? Jste profesionální stratég, snad tedy promýšlíte své kroky na několik let dopředu. Takže - bez urážky - vám teď moc nevěřím.

Nyní se naplno věnuji svému poslání. Nebráním se další práci ve státní správě, ale nevstoupím do služeb žádné politické strany. Víc ze mne nevydolujete.

A.cz: Jdete na jednání vlády? Takže pozdravujte v jámě lvové.

Vy si nedáte pokoj. Neberu to jako jámu pro lvy. Nic takového tam nečekám.

 

Právě se děje

Další zprávy