Video: Slavná Kalouskova facka. Tak ji zachytila kamera

Domácí Domácí
4. 2. 2012 19:29
Záznam ukazuje, jak se odehrál incident, při kterém ministr nafackoval drzému mladíkovi
Incident Miroslava Kalouska, jak jej zaznamenala kamera a zveřejnil deník Blesk.
Incident Miroslava Kalouska, jak jej zaznamenala kamera a zveřejnil deník Blesk. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Téměř 5 měsíců poté, co ministr financí Miroslav Kalousek zfackoval v Praze na Malostranském náměstí pokřikujícího mladíka, se dostalo na veřejnost video, které celý incident zaznamenalo.

Deník Blesk získal záběry z kamery před Poslaneckou sněmovnou, u které ke konfliktu 21. září došlo. Nyní je záznam k vidění i na YouTube.

Kalousek šel podloubím spolu se svým mluvčím Ondřejem Jakobem, když na něj mladík s batohem na zádech začal pokřikovat.

Po krátké slovní výměně ministr přitlačil mladého muže ke zdi a následně mu uštědřil facku. Poté se dal Kalousek na odchod, ale student ho častoval dalšími pokřiky. Ministr se otočil a pokusil se vlepit políček podruhé, což se mu už ale nepodařilo.

Tím celý konflikt skončil a Kalousek i s mluvčím odešli.

"Rozhodně jsem se nerval. Jednomu hulvátovi jsem dal pár facek, myslím, že padly na úrodnou půdu," řekl Kalousek už dříve Aktuálně.cz.

Mladík na ministra údajně pokřikoval, že je zloděj a bude viset. To z videozáznamu sice potvrdit nelze, ale sám student deníku MF Dnes přiznal, že se k určitým vulgaritám skutečně snížil.

Potyčkou se už dříve zabývala pražská policie, vyhodnotila ji ale jako přestupek. Přestupku se podle policie dopustil i zfackovaný mladík, který incident vyprovokoval. Oba nakonec zaplatili pokutu.

Na vládní tiskové konferenci, která se uskutečnila krátce po incidentu, Kalousek podotkl, že "jeden drzý spratek dostal čtyři facky". Ministr financí prý doufá, že to prospěje výchově a dalšímu mentálnímu vývoji dotyčného mladého muže.

"Vláda konstatovala, že pan ministr... rozhodně neaspiruje na titul pedagog roku," komentoval potyčku premiér Petr Nečas (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy