Video: Český europoslanec Ransdorf napadl reportéra

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 6. 2013 20:03
Novinář ho obvinil z údajně klamavého vykazování přítomnosti v Evropském parlamentu
Miloslav Ransdorf na starším snímku.
Miloslav Ransdorf na starším snímku. | Foto: Lucie Kalivodová

Brusel - Český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) podrážděně slovně i fyzicky napadl nizozemského televizního reportéra, který ho obvinil z údajně klamavého vykazování přítomnosti v Evropském parlamentu.

Ransdorf nařčení odmítl, vystupování reportéra kritizoval a podal stížnost předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi.

Incident se odehrál v pondělí večer před vchodem do bruselského sídla Evropského parlamentu. Internetová televize Dumpert Ransdorfa natočila, jak se s kufrem v ruce šel zapsat do prezenční listiny v parlamentu a hned poté prý zamířil ke svému nedalekému bytu.

"Nemohu to nazvat jinak než sprosťárnou," řekl v úterý Ransdorf. Tvrdí, že žurnalisté se mu nepředstavili a nechtěli si nechat nic vysvětlit.

Diety ve výši 304 eur za den

Reportér Tom Staal zastavil Ransdorfa s otázkou, proč údajně bezprostředně po příjezdu a po zapsání zase odchází. "Já tady bydlím, takže jste hlupák," odsekl europoslanec a přidal do kroku.

Reportér za ním šel dál a tvrdil, že takto si europoslanec přijde na 300 eur za to, že nedělá nic. "Právě jste přijel, podepsal se a zase odcházíte," řekl Staal, načež český politik novináři řekl, že neví, o čem mluví, a udeřil ho do ruky.

Za každý den v parlamentu mají europoslanci nárok na diety ve výši 304 eur (přes 7700 korun). "Vy přijdete, podepíšete se a shrábnete 300 eur," pokračoval novinář. "Protože tady pracuji," odvětil Ransdorf.

"Není normální, aby někdo do práce přišel v 18:00 a odešel v 18:05. Není to nefér vůči ostatním evropským občanům?" ptal se reportér.

Ransdorf řekl, že se v pondělí zúčastnil konference o budoucnosti Evropské levice, kterou v Evropském parlamentu pořádala lotyšská poslankyně Tatjana Ždanokaová a při které měl projev. Posléze prý úřadoval ve své kanceláři. "Nejdříve jsem vůbec nechápal, co chtějí. Přehradili mi cestu, musel jsem je trochu odstrčit, abych mohl jít bydlet," řekl Ransdorf.

Podle svých slov byl z celé události v šoku a poslal stížnost předsedovi EP Shulzovi. V dopise Ransdorf uvedl, že v pondělí cestoval devět hodin, vystoupil na konferenci a po úřadování v kanceláři zamířil do nedalekého bytu. U vchodu do parlamentu jsem byl konfrontován dvěma novináři, napsal Ransdorf s tím, že může jít o "kampaň proti EP a jeho jednotlivým členům".

Nizozemská televize se také zaměřila na italského europoslance Raffaeleho Baldassarreho, jenž reportérovi po zapsání do prezenční listiny nejprve tvrdil, že mu nerozumí, a pak ho několikrát fyzicky napadl a snažil se mu vytrhnout mikrofon z ruky.

Ransdorf podle českých médií nedávno po deseti letech splatil milionové dluhy a odvrátil tak dražbu své vily a bytu. Na část dluhu si prý však znovu půjčil.

 

Právě se děje

Další zprávy