Vicepremiér Čunek: Pravdu řeknu příští úterý

ina
31. 10. 2007 17:30
O dávkách pro rodinu ví paní Čunková
Vicepremiér Jiří Čunek
Vicepremiér Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pod tlakem premiéra a vlastních stranických kolegů Jiří Čunek povolil. V době, kdy po něm politici chtějí, aby jasně řekl, zda pobíral sociální dávky ve stejné době, kdy si na účet uložil miliony, se rozhodl zveřejnit veškeré své majetkové doklady.

Policie, která jej půl roku vyšetřovala kvůli možné korupci, případ zavírala se slovy: Není nám jasný původ Čunkova majetku. Čunek však tvrdošíjně odmítal dát na veřejnost majetkové přiznání.

Teď své rozhodnutí změnil. "Rozmyslel jsem si to. Udělám něco, co žádný politik nikdy neudělal: Zveřejním své příjmy ještě i z dob před svým vstupem do politiky," říká Čunek v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Později stejná slova použil na tiskové konferenci, kde se znovu jednoznačně ohradil proti tomu, že by zneužíval sociálních dávek.

A: Co to tedy bylo za peníze, které jste ukládal do banky?

Všechny prostředky, tedy 3 a půl milionu, byly z části moje peníze a z části peníze, které jsem měl ve správě. Já si to musím všechno připravit. Ale slíbil jsem dnes vedení KDU-ČSL, že to kolegům předložím do příštího úterý. Do té doby to tedy logicky médiím dávat nebudu.

A: Vedení KDU-ČSL na vás tlačí, abyste řekl, zda jste pobíral ve stejné době, kdy jste měl miliony, dávky na děti a na bydlení. Pobíral jste je?

Neumím odpovědět přesně, protože si to nepamatuju. Na starost to měla moje paní... Tudíž jsem požádal úřad sociálního zabezpečení, aby mi předložil, co jsme tehdy vlastně pobírali. Pak teprve mohu přesně říct, jak to bylo.

A: Vy nevíte, jestli jste dostával přídavek na bydlení? Je to dávka pro ty nejchudší vrstvy.

Já to nemůžu vyloučit, protože to po těch deseti letech opravdu nevím. Jen vím, že coby starosta jsem byl upozorněn, že mám nárok brát nějaké sociální dávky. Ale já jsem to odmítl.

A: Takže nemůžete vyloučit, že by vaše rodina dávky pobírala.

Každopádně zásadně a kategoricky odmítám, že bychom dávek zneužívali. Dávky se vyměřují podle příjmů a toto po tvrzení o výši přijmu vždy potvrzuje zaměstnavatel pro dané období. Podle tehdy platného zákona dávky vyplácela a vyměřovala správa sociálního zabezpečí podle příjmu, který jsme měli, nikoli z majetkul

Je pravda, že v té době jsem měl dlouhodobé úspory, pochází ze zdaněných příjmů v předchozích letech, a proto nárok na dávku nijak neovlivňovaly. Byl jsem zcela běžným občanem, který se choval podle zákonů této země. A já jsem žádný zákon skutečně neporušil.

A: Zvažujete rezignaci?

Určitě neodstoupím. Jsem přesvědčen, že všem dokážu, že jsem neporušil žádný zákon ani etická pravidla."

 

Právě se děje

Další zprávy