Vicepremiér Čunek má poslední šanci

Sabina Slonková, Eliška Bártová
26. 3. 2007 0:00
Praha - Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek má poslední příležitost uhájit své setrvání ve vládě.
Foto: sh

Tým Čunkových advokátů už má za prokázané, že obvinění z korupce je bezdůvodné.

Týden, maximálně dva. Tolik času zbývá vicepremiérovi Čunkovi na to, aby prokázal, že nevzal půlmiliónový úplatek, a udržel se ve vládě. Ministerský předseda Mirek Topolánek už byl přitom podle zjištění Aktuálně.cz připravený jej z vlády odvolat, nakonec se ale minulý týden rozhodl ještě naposledy posečkat.

Exkluzivní průzkum
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Exkluzivní průzkum

Průzkum Aktuálně.cz na Vsetínsku ukázal, že vleklá aféra Jiřího Čunka nesnížila kredit lidoveckého předsedy mezi jeho voliči.

Plán je připravený

"Ten plán už byl připravený. Počítá s odvoláním Čunka z kabinetu, přičemž jeho dosavadní post ministra pro místní rozvoj by byl obsazen některým z lidovců. A pokud by se Čunek očistil později, mohl by se do funkce ministra znovu vrátit," uvedl blízký spolupracovník premiéra detailně obeznámený s případem.

"Dostali jsme ale zprávy, že by v brzké době - během jednoho či dvou týdnů - měl být Čunkův případ vyřešen, takže se premiér rozhodl ještě vyčkat," dodal bez bližších podrobností.

Sám premiér se včera k Čunkovu osudu opět veřejně nevyjádřil. Na otázku, zda má vicepremiér skutečně poslední dva týdny na své očištění, jinak bude odvolán, Mirek Topolánek odpověděl: "Dva dny, dva týdny, dva měsíce, dva roky? Kdo ví."

Advokáti: Korupce nebyla

Tým Čunkových právníků už je přitom přesvědčen, že se jim podařilo nashromáždit takové důkazy, které jednoznačně prokazují vicepremiérovu nevinu.

Policie tvrdí, že Čunek před pěti lety převzal coby starosta Vsetína půlmiliónový úplatek od firmy HB Real. Staví zejména na výpovědi bývalé Čunkovy sektetářky Marcely Urbanové, která tvrdí, že starosta převzal úplatek kolem poledne a ještě se jí tím pochlubil.

Podle verze obhajoby ale Čunek nemohl v inkriminovaný den dopoledne převzít úplatek, protože prokazatelně odjížděl ze Vsetína na celodenní jednání ve Zlíně už v půl jedenácté. Peníze, které z banky vyzvedla firma HB Real a policie je označuje za úplatek pro Čunka, navíc jednatel společnosti vybíral podle obhajoby až odpoledne.

"Kleint v 10.32 odjížděl ze Vsetína, po 11 už byl ve Zlíně," potvrdil advokát Eduard Bruna.

Peníze, které z banky vyzvedla firma HB Real a policie je označuje za úplatek pro Čunka, navíc jednatel společnosti vybíral podle obhajoby až odpoledne.

Foto: Ludvík Hradilek

Marcelu Urbanovou nechávají důkazy obhajoby klidnou. "Vždy jsem hovořila a do protokolu uvedla, že k předání těch peněz došlo dopoledne," řekla Aktuálně.cz Marcela Urbanová. "Že peníze vybrali odpoledne, není důležité, mohli je mít ve své pokladně."

Čeká se na Čunkův pokyn

Advokáti nyní chystají další stížnost proti obvinění a současně žádost o zastavení trestního stíhání. Zatím je ale nepodali.

"Čekám na pokyn klienta," dodal Bruna.

Jiří Čunek odmítl Aktuálně.cz sdělit, zda bude trvat na tom, aby právníci stížnosti podali. "Já jsem řekl, že už se k tomu případu nebudu nijak vyjadřovat a na tom nic neměním," trvá na svém Čunek.

Policie a státní zástupce nicméně na aktivitu obhajoby čekat nemusejí. Pokud by sami dospěli k závěru, že Čunkovo obvinění je bezdůvodné, mohou je kdykoli zastavit sami. Získat jejich aktuální stanovisko je nemožné, policisté ani státní zástupce už dva měsíce, po které Čunka stíhají, s médii nekomunikují.

Vicepremiér navenek zachovává ledový klid a tvrdí, že se odvolání z vlády nebojí: "Jsem si jistý, že vládě i svým stranickým kolegům bez problémů vše objasním. Nemám důvod se obávat, že by chtěli moji rezignaci."

Kdo tlačil na svědkyni?

Kromě samotné kauzy údajného úplatku policie rozplétá ještě pobočný motiv celého příběhu. Tím je aktivita zlínského podnikatele Romana Vaškůje, který před třemi týdny navštívil hlavní svědkyni kauzy sekretářku Urbanovou. Vzápětí byl zatčen a obviněn, že se Urbanovou pokusil uplatit, aby změnila výpověď ve prospěch Čunka.

Vaškůj to ale popírá a tvrdí, že je Urbanová nevěrohodná osoba a on to chtěl dokázat tak, že jí nabídne peníze a když si je vezme, odhalí to její skutečné motivy.

Policie nyní zjišťuje, zda Vaškůj jednal na vlastní pěst, nebo jej za Urbanovou někdo poslal. Důkaz o tom, že by se znal přímo s vicepremiérem Čunkem, se dosud neobjevil. Spojuje je jen osoba advokátky Jany Rejžkové, která zastupovala jak Vaškůje, tak donedávna i Čunka. Po Vaškůjově obvinění se ale Čunek s Rejžkovou dohodl, že už jej advokátka hájit nebude.

VŠE O AFÉŘE JIŘÍHO ČUNKA:

 

Právě se děje

Další zprávy