Úřad prověří kampaně šesti kandidátů na prezidenta. Jediný Zeman pokutu dostat nemůže

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 1. 2020 16:08
Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zahájil nebo zahájí kontrolu u šesti z celkových devíti platných prezidentských kandidátů. Uvedl to Český rozhlas. Kandidáti chybovali třeba v údajích o dárcích nebo nedodali včas některé materiály. Za chyby hrozí pokuta od 10 tisíc až do půl milionu korun.
Kandidáti na prezidenta
Kandidáti na prezidenta | Foto: DVTV

Úřad nezveřejnil, u kterých kandidátů chyby našel. Podle rozhlasu jde o nynější senátory Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a Marka Hilšera, bývalého premiéra Mirka Topolánka, textaře Michala Horáčka i prezidenta Miloše Zemana, který post ve volbě obhájil. Pochybení potvrdil rozhlasu Hilšer, u něhož úřad zjistil třeba chybějící údaje u některých dárců.

"Já jsem měl drtivou většinu drobných dárců a u nich nebylo bohužel možné dohledat datum narození a obec trvalého bydliště," řekl Hilšer. Dodal také, že některé údaje zaslal úřadu později, než měl.

"To je samozřejmě pochybení, ale to není nic, co by bylo motivováno nějakým úmyslem něco někde zatajit. Ta kampaň byla naprosto transparentní, jsou to podle mého názoru technikálie," podotkl. Proti výsledkům kontroly Hilšer nepodal námitky a je připraven zaplatit případnou pokutu.

Drahoš a Horáček rozhlasu jen potvrdili, že si od nich úřad vyžádal dokumenty ke kontrole kampaně. "Já jsem si jistý, že můj tým zvládl kampaň transparentně a zdokladovatelně," uvedl Drahoš.

Také Horáček sdělil Radiožurnálu, že nemá pocit, že by jeho tým chyboval. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček rozhlasu rovněž řekl, že Zemanova kampaň byla v pořádku. Prezident Zeman jako jediný ze zmíněných kandidátů nemůže za případné chyby dostat pokutu. Fischer a Topolánek na dotazy nereagovali, uvedl rozhlas.

Úřad kontrolující financování stran již dříve oznámil, že někteří z kandidátů na prezidenta například nedodali včas účetnictví ke kampani. Část kandidátů také nedodržela termín pro odeslání peněz zbylých na jejich transparentních účtech na charitu. Někteří poslali nevyužité peníze od dárců na dobročinnost pozdě, a jiní naopak příliš brzy.

 

Právě se děje

Další zprávy