Vesecká kauzu justiční mafie ustojí. Ministr ji podržel

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 6. 2008 11:35
Pospíšil nechce jednat podle nepravomocného rozsudku
Renata Vesecká
Renata Vesecká | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pravedlnosti Jiří Pospíšil se naplno postavil za Nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, jejíž odvolání požadují opoziční i koaliční politici.

Tlak na Veseckou vzrostl po včerejšku, kdy soud vynesl rozsudek v kauze takzvané justiční mafie. Soud uvedl, že špičky justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní zvolily podezřelý postup při řešení kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka.

Už včera se za ní postavil premiér Mirek Topolánek, Pospíšil se připojil dnes po návratu z ciziny.

Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci.
Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Premiér o mafii: Veseckou neodvolám, ať jde Paroubek

"Návrh na odvolání Renaty Vesecké do vlády nedám," řekl. "Je to nepravomocný rozsudek. Teprve až bude pravomocný, bavme se o tom, jaké důsledky to případně pro české justici má," uvedl.

O odvolání Nejvyšší státní zástupkyně rozhoduje celá vláda na právě na základě návrhu ministra spravedlnosti.

Zelení jsou proti

Koaliční strany ale nemají na věc jednotný názor. Špičky ODS se buď za Veseckou postavily, nebo se k nepravomocnému rozsudku nechtěly vyjadřovat. Z řad zelených a lidovců zazněly hlasy po odvolání Vesecké.

Mezi těmi, kdo by Veseckou odvolali, je předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques.

"Vláda by se rozhodnutím soudu měla na nejbližší schůzi rozhodně zabývat a podle mého osobního názoru by měla být nejvyšší státní zástupkyně odvolána. Rozsudek je poměrně jednoznačný," uvedla pro Aktuálně.cz Kateřina Jacques. Podobně se vyjádřili i někteří lidovečtí politici.

Vojtěch Cepl
Vojtěch Cepl | Foto: Ludvík Hradilek
Online rozhovor
Soudce Cepl vysvětlil svůj verdikt o justiční mafii

Sama Renata Vesecká a další státní zástupci, kteří za výrok o justiční mafii zažalovali Marii Benešovou, považují rozsudek soudce Vojtěcha Cepla za neobjektivní a pravděpodobně se proti němu odvolají.

"Státní zástupci JUDr. Renata Vesecká, JUDr. Karel Černovský, JUDr. Petr Coufal a JUDr. Arif Salichov vyjadřují tímto prohlášením zásadní znepokojení nad zjevnou a zavádějící jednostranností, neobjektivitou a nevyvážeností prezentovaného odůvodnění rozsudku Krajského soudu v Praze ve sporu s Marií Benešovou," reagovali rozsudek.

 

Právě se děje

Další zprávy