Já a prezidentka? Díky, nechci. Spíš mě láká učení nebo neziskovky, říká Jourová

Luboš Kreč Lucie Stuchlíková Luboš Kreč, Lucie Stuchlíková
14. 6. 2016 17:30
Eurokomisařka Věra Jourová je od Andreje Babiše zvyklá na ledacos. Takže když ji bez jejího vědomí zmínil jako možnou kandidátku hnutí ANO na prezidentku, ani ji to nepřekvapilo. Když s ní o svém nápadu později mluvil, s díky jej odmítla. Do roku 2019 plánuje zůstat v Bruselu, a co bude dělat pak, to teprve rozmýšlí. Její úvahy ale směřují čím dál víc mimo politiku, nechce prý být závislá na tom, co jí kdo nabídne.
Eurokomisařka Věra Jourová
Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: DVTV

Praha - Bylo jen otázkou času, kdy Andrej Babiš prohlásí, že kandidátkou ANO v prezidentských volbách by mohla být Věra Jourová. A skutečně koncem května řekl, že by mohla na Hradě nahradit Miloše Zemana, neboť má skvělý lidský příběh. S ní samotnou to probral až poté, co se o svůj nápad podělil se čtenáři bulvárního deníku Blesk.

Eurokomisařka ale pro jeho vizi, že by mohla vystřídat nynějšího prezidenta, moc pochopení neměla. "Mně to pan vicepremiér Babiš řekl den poté, co to vytáhl, a probrali jsme spolu i další králíky z klobouku. Ne, vážně. Já ho znám, takže mě tento jeho přístup, že náhle přijde s nějakým nápadem, nepřekvapuje ani neuráží, jsem od něj zvyklá na ledacos. Upřímně jsem mu poděkovala za takovou důvěru a řekla jsem, že můj mandát v Komisi končí v roce 2019 a že je vysoce nepravděpodobné, že bych kandidovala," řekla v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

A současně uvedla, že dobrými kandidáty na prezidentský post by podle ní byli nynější ministr obrany Martin Stropnický, bývalá ústavní soudkyně Eliška Wágnerová či současná šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Současně prý bedlivě sleduje boj jiné výrazné političky o post hlavy státu - Hillary Clintonové v USA: "Nevím, jestli by mě těšilo být na místě Hillary Clintonové, když je tak moc zdůrazňován tenhle faktor. To není žádná zásluha být ženou. Nicméně já jí strašně moc fandím, je to silná osobnost."

Důvodů, proč se Jourová, jež je od listopadu 2014 členkou Evropské komise, nechce vracet do Česka, je několik. Především prý to, že jí mandát v Bruselu končí až v roce 2019 a že má rozpracovaných ještě řadu témat. Mimo jiné má na starost nastavení pravidel pro rovné zastoupení mužů a žen ve vedení velkých firem nebo spotřebitelská témata.

Aktuálně finišuje s přípravou dohody o výměně dat mezi EU a Amerikou. "Nicméně můžu říct, že všechno směřuje ke zdárnému konci, 5. července budu do Komise předkládat pravidla pro zajištění ochrany dat evropských občanů na americké půdě, která už jsou i s USA prodiskutovaná," uvedla. V praxi by to mělo fungovat tak, že společnosti jako Facebook či Google už nebudou moct za oceánem nakládat s údaji o svých evropských klientech tak volně jako dosud.

A plánuje se jednapadesátiletá právnička a kulturoložka vůbec vracet do české politiky? Podle všeho moc ne: "Nechci jen čekat, co pro mě bude mít česká nebo bruselská politika. Nechci být závislá, jestli mi někdo dá příležitost, jestli mně něco nabídnou. Chci si svůj život manévrovat především sama. A dělat něco, čím budu užitečná."

 

Právě se děje

Další zprávy