Velký vlakový spor: Babiš se hádá s Mládkem kvůli výjezdu

Václav Dolejší
20. 7. 2015 18:40
Ve středu bude vláda mimořádně jednat v Ostravě. Ministr financí se s ministrem průmyslu na dálku hádají o to, kdo s kým a v kolik hodin pojede.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Vojtěch Marek

Ostrava - Kterým vlakem je nejlepší jet do Ostravy? Dost neobvyklý spor o železniční spojení vypukl mezi ministry financí Andrejem Babišem a průmyslu Janem Mládkem. Do sporu oba dávají víc emocí než třeba do debaty o státním rozpočtu nebo výběru daní.

Oč jde? Vláda má ve středu výjezdní zasedání v Ostravě, kam všichni ministři pojedou společně v 6:35 hodin z Prahy soupravou Pendolino státních Českých drah. Jenže šéf hnutí ANO Babiš jede sám dřívějším spojem v 5:48 hodin soukromé společnosti Regiojet Radima Jančury.

Sociálního demokrata Jana Mládka tím rozčílil. "Andrej Babiš tady zavádí nové morésy. Je to sice taková drobná hamotina, ale pro mě velmi znechucující. Je to nekolegiální gesto vůči vládě, neuvěřitelný symbol. Přemýšlím, co tím chce říct a napadlo mě, že asi s námi nechce mít nic společného,“ postěžoval si Jan Mládek v Hospodářských novinách.

Tím vyprovokoval Babiše. "Pochopil jsem, že pan Mládek nyní potřebuje hlavně body v ČSSD a mediální publicitu. To se dnes nejlépe dělá prostřednictvím útoku na mne. A to i v případě, kdy ten útok nedává žádný smysl," reagoval ministr financí. Dodal, že vyráží dřívějším spojem kvůli tomu, aby ještě před schůzí vlády stihl jednání se zástupci spolku vlastníků průmyslových brownfieldů (bývalých továrních areálů) na Ostravsku, které v Ostravě začíná v 9:30.

"Vyrazím dřív, abych začátek jednání, kterého se mimo jiné účastní podnikatel Jan Světlík, šéf významného vlastníka brownfieldů Václav Daněk či jednatel jedné ze společností OKD Anthony Cain, ale také představitelé regionu a kraje či ministr životního prostředí Richard Brabec, včas stihl. Pan Mládek, protože má problém s prezentací své práce, raději pojede Pendolinem s ostatními členy kabinetu, bude prezentovat svou práci a zúčastní se fototermínu na nádraží. Je to jeho volba a nevím, proč kritizuje tu moji. Já jsem se rozhodl vyrazit dříve na pracovní jednání s tím, že následné zahájení ostravského zasedání vlády v 10:30 bez problémů stihnu," řekl ministr Babiš.

Ministr průmyslu Mládek říká, že ho Babiš staví do nepříjemné role. Buď bude chybět na jednání s průmyslníky v Ostravě, nebo bude chybět ve společném vládním vlaku, což by nerad zrovna v době, kdy se spekuluje o jeho odvolání. Protože s ostravskými podnikateli měl nejrůznější jednání už minulý pátek během své pracovní návštěvy moravskoslezského regionu, na středeční jednání o brownfieldech už pošle místo sebe svého náměstka.

 

Právě se děje

Další zprávy