Velkorysí sponzoři Zemana pomohli miliony i SPOZu

Martina Machová Martina Machová
4. 4. 2013 11:21
Statisícové dary přišly od lidí, kteří se znají přes kontakty v byznysu
Martin Nejedlý a Vratislav Mynář na sjezdu SPOZ.
Martin Nejedlý a Vratislav Mynář na sjezdu SPOZ. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sponzoři, kteří dopomohli svými velkorysými dary na Hrad Miloši Zemanovi, nezapomněli v roce 2012 ani na "jeho" Stranu práv občanů - Zemanovce.

V době, kdy strana usilovala o úspěch v krajských volbách, jí poslali zhruba polovinu ze všech darů, tedy 7,55 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy o hospodaření strany, kterou ve čtvrtek zveřejnila Poslanecká sněmovna.

Deník Insider již v minulosti popsal, že dárci Zemanovy kampaně jsou navzájem propojení osobními vztahy nebo vazbami z byznysu. Do výsledného čísla dárců SPOZu proto deník Aktuálně.cz započítal i peníze od klíčových postav Zemanovců a Zemanovy kampaně vůbec, které se na prezidentské kampani podílely nikoli finančně, ale organizačně.

Šest set tisíc daroval Martin Nejedlý, který zastupuje v Česku ropnou společnost Lukoil, dalších 400 tisíc pak firma Famos Trading, kterou spoluvlastní s dalším sponzorem SPOZu Pavlem Galuškou. Ten sám pak dal Zemanovcům 150 tisíc korun.

Peníze Zemanovcům poslal v roce 2012 i jejich někdejší předseda, dnes hradní kancléř Vratislav Mynář. Ve volebním roce, v němž sám kandidoval do zlínského krajského zastupitelstva, poslal své straně 405 tisíc korun.

Stejně jako v prezidentské kampani chybí i na seznamu dárců SPOZu peníze od někdejšího Zemanova šéfporadce a lobbisty Miroslava Šloufa.

V seznamu dárců pak figurují společnosti známé z minulých kampaní zemanovců jako Cashpoint nebo Avalcom a lidé, kteří sedí v jejich dozorčích orgánech, nebo firmy kolem právníků Jiřího Jestřába a Richarda Tománka a to včetně nich samých, které významně přispěly zejména během prezidentské kampaně.

Celkově SPOZ získal od sponzorů 15,7 milionu korun, na volby pak vydal 19 milionů korun. Strana uspěla ve dvou krajích - Pardubickém a Zlínském -, v obou spoluvládne se sociální demokracií. Od státu pak obdrželi Zemanovci dotaci na provoz strany ve výši 9,2 milionu korun.

Přes vysoké dary skončili Zemanovci v roce 2012 ve ztrátě pět milionů, jejich celkové hospodaření ovšem nevykazuje dluh.

 

Právě se děje

Další zprávy