Velké Rathovo vítězství. Zrušení poplatků má zelenou

Martina Macková
26. 9. 2008 10:15
Dotkne se dětí, důchodců a rodin s nízkými příjmy
Ani tentokrát se jednání neobešlo bez slovních přestřelek Davida Ratha z ČSSD s vládními politiky.
Ani tentokrát se jednání neobešlo bez slovních přestřelek Davida Ratha z ČSSD s vládními politiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předvolební tah sociálních demokratů - zrušit zdravotní poplatky - koalice v prvním kole překvapivě prohrála. Opozici podpořil lidovec Ludvík Hovorka, Olga Zubová a také nezařazení poslanci Wolf a Snítilý.

Ze 163 poslanců bylo pro zamítnutí zákona pouze 80 zákonodárců, proti bylo 82, koalici tak chyběly dva hlasy.

Hovorka a Zubová pro

Opozici se nakonec díky koaličním rebelům podařilo prosadit jeden ze dvou návrhů - zamítnut byl návrh na zrušení všech zdravotních poplatků.

Naopak debatovat se bude dál o zrušení poplatků pro děti, důchodce a rodiny s nízkými příjmy.

"Zatím ve sněmovně není koaliční návrh, pokud přijde dám mu přednost. Ale myslím, že by bylo škoda, aby se nedebatovalo a tento návrh se zamítl," řekla Olga Zubová (SZ). Za podraz na koalici svůj krok nepovažuje.

"Ne, protože jsem to dopředu oznámila ministrovi i kolegům," dodala. Poslankyně přitom ještě včera potvrzovala, že opozici v poplatcích nepodpoří. Naopak lidovec Hovorka už v pondělí Aktuálně.cz řekl, že bude hlasovat pro návrh ČSSD.

Čtěte: Opozice má velkou šanci prosadit zrušení poplatků

Zamítnutí zákona ale aktivně nepodpořil ani rebel ODS Juraj Raninec, který se zdržel hlasování.

Hlasování přitom museli poslanci přesunout na jiný den, než o zákonech debatovali. Chybělo příliš mnoho poslanců, kteří se rozjeli do regionů na volební kampaně. Také dnes chybí poslanci koalice i opozice.

My to tady s vámi vydržíme!

Zrušení regulačních poplatků je předvolebním tahákem sociální demokracie. Necelý měsíc před volbami se tedy opozice znovu pokusila o jejich zrušení a diskuse byla přehlídkou volebních proslovů.

"Jste pravicová vláda, která vybírá daně a ty pak leží na účtech správce daně, tedy zdravotních pojišťoven. Je nesmysl zavádět poplatky, když systém vykazuje přebytky," hlásal stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

"Nemocní se nemohou dostat ke zdravotnímu ošetření. Vážně nemocní lidé nechodí k lékaři, poplatky jim brání. Lidé jsou odkázáni na nízké důchody, za vaší vlády stouply ceny léků o desítky procent, nejde jen o poplatky," řekl Rath.

"Je pochybné si vybrat toto téma do regionálních voleb. Mysleli jste si, že to lidé budou žrát, potřebujete je děsit a manipulovat s daty a vykládat nesmysly," obrátil atak ministr Tomáš Julínek (ODS). "Já nejsem Rath. Ani v projevu, ani v přístupu ke zdravotnickému systému. Moje výsledky jsou konzistentní a nelžu vám," dodal.

Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali.
Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Předvolební rétorice se nevyhnul ani premiér Mirek Topolánek. "Přemýšlel jsem, jestli nedoporučit voličům ve Středočeském kraji, aby vás zvolili a my se vás zbavili, ale pak jsem si řekl, že vy to jen tak hrajete, tak vám sděluji: My to tady s vámi raději vydržíme!" vzkázal Rathovi.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) dokonce doložil citacemi z médií, že David Rath ještě coby předseda Lékařského odborového klubu se zavedením poplatků souhlasil. "Do budoucna se poplatkům nevyhneme," četl slova Ratha, který ještě před třemi lety opakoval, že regulace je nevyhnutelná.

"Tady se neříká, jak problémy řešit, tady se předvádí laciná populistická gesta. Nesmíte lidem lhát, ale věřit svým myšlenkám a vizím a dlouhodobě si za nimi stát. Ne dělat veletoče," poradil opozičnímu sokovi.

Koaliční cesta bude lepší

Už před hlasováním deklarovali odmítnutí opozičních návrhů lidovci a také obě zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová, které mají také k poplatkům výhrady.

"Je to jasně předvolební věc. Musíme se držet koaliční dohody a výjimky z poplatků udělat sami v koalici," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová.

Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády.
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

"Nepodpoříme návrh, budeme držet koaliční dohodu," řekla také Olga Zubová.

Jediným koaličním zákonodárcem, který hlasitě kritizoval zdravotní poplatky, byl lidovec Ludvík Hovorka. I když souhlasí například s tím,aby si pacienti připláceli za stravu v nemocnici, další by podle něj měly být zrušeny.

"Poplatky nemají žádný smysl a neměly být zavedeny. Přístup k primární péči neměl být vůbec zpoplatněn. Je to nesmyl, může zachytit onemocnění v časném stádiu a šetří systém. Další chybou je, že poplatky nejsou příjmem systému, ale zařízení," kritizoval poslanec. "Děti do 18 let musí být od poplatků osvobozeny. Měli bychom se chovat jako civilizované země v Evropě," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy