Velká trojka bude jednat, jak zachránit český rozpočet

Petr Holub
26. 8. 2009 16:40
Předsedové ODS a ČSSD se ve čtvrtek sejdou s premiérem Fischerem
Premiér Jan Fischer.
Premiér Jan Fischer. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedové největších politických stran plus premiér úřednické vlády se zítra sejdou nad plánem, kterým chce ministr financí zachránit propadající se státní rozpočet.

"Jde o běžnou konzultaci, které se nepravidelně konají od vzniku vlády," potvrdil informaci Aktuálně.cz o schůzce mluvčí premiéra Jana Fischera Roman Prorok.

Doplnil, že tentokrát bude na schůzce čtvrtý účastník - autor záchranného návrhu, ministr financí Eduard Janota. Politikům představí svůj záchranný balíček, který by měl snížit schodek příštího rozpočtu z 230 na 165 miliard korun.

"O výsledku schůzky nebudeme podávat žádné informace," upozornil Prorok.

Termín do konce září

Úsporný balíček nemá bez dobré vůle vedení ODS a ČSSD velkou šanci.

Janota doporučil změny v daňových a sociálních zákonech, které by zvýšily daňový výnos o 30 miliard a na dávkách ušetřily 40 miliard.

Jejich platnost by byla omezena pouze na rok 2010. Návrh by měla projednat vláda 9. září, sněmovnou by měl projít vzápětí ve zkráceném řízení. To by Janotovi umožnilo přeložit do konce září rozpočet se schodkem 165 miliard.

Tento záměr podporuje za TOP 09 exministr financí Miroslav Kalousek a šéf zelených Ondřej Liška. Velké strany však o něm pochybují.

ČSSD pro vyšší příjmy

Vstřícnější je ČSSD. "Úsilí pana ministra si určitě vážím. Důležité je konstatování, že vedle úspor je potřeba se postarat o vyšší příjmy rozpočtu," říká její ekonomický expert Jiří Havel.

Daňové změny podle něho neodpovídají programu ČSSD, jako krizové opatření pro jeden rok by je ale akceptoval.

Havel ovšem odmítá sociální škrty, především nesouhlasí se zmražením důchodů. "Není možné, aby se penze tři roky nezvýšily ani o korunu," upozorňuje na to, že letošní nárůst penzí pouze vyrovnal jejich loňský reálný pokles.

Expert ČSSD předpokládá, že jiných 20 miliard bude možné ušetřit po škrtech v provozu a investicích státních úřadů.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Aleše Michla: Když nejde šetřit, zkusme viagru

ODS varuje před provizoriem

ODS trvá na svém původním odmítavém názoru. "Není možné rozhodnout o změnách rozpočtu v řádu 100 miliard během několika týdnů," vysvětluje autor ekonomické části jejího programu Martin Kocourek. Rozpočet se má přijmout na základě platné legislativy, tedy i se schodkem 230 miliard.

"Možná někoho zklameme tím, jak jsme konzervativní, ale pro nás je prioritou, abychom měli vůbec nějaký rozpočet. Ukvapené změny typu Janotova balíčku mohou zabránit jeho přijetí a způsobit rozpočtové provizorium," míní expert.

Ke komplikacím může dojít už na debatě o zvýšení důchodů, které požaduje ČSSD. "Bez jejich zmražení ztrácí balíček jakýkoli smysl," upozorňuje Kocourek.

Janotovy návrhy mohou podle něho být inspirací a vodítkem pro příští vládu, která musí začít s reformou rozpočtu hned počátkem příštího roku.

Před volbami prakticky vyloučeno

Experti ČSSD i ODS pochybují, že by sněmovna měla o balíčku rozhodnout ještě během volební kampaně, kdy je dohoda na úsporách prakticky vyloučena.

Sociální demokrat Havel ovšem doporučuje, ať se balíček schválí po nich zároveň s rozpočtem.

To však ODS odmítá. Sněmovna totiž začne pracovat nejdříve v polovině listopadu a bude prý mít dost práce s tím, aby v rozumném termínu vůbec stihla rozpočet.

"Už jenom pro rozpočet bude třeba najít zásadní dohodu mezi stranami. Nemělo by se to komplikovat změnami, ve kterých se všichni účastníci dohody nemusí najít," upozorňuje Kocourek.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Pavla Kohouta: Moment procitnutí
 

Právě se děje

Další zprávy