Velezrada to nebyla, ví ODS. Ostatní strany tápou

ČTK ČTK
28. 2. 2013 17:00
Otázka, zda podpořit žalobu na Klause, rozpoltila většinu stran
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátorské kluby kromě ODS jsou rozděleny v pohledu na návrh žaloby na prezidenta Václava Klause pro údajnou velezradu.

Kritici, ale i někteří zastánci podání soudí, že horní komora v pondělí žalobu spíše nepodpoří, ač ji senátní organizační výbor doporučil schválit.

Pokud nebude pro návrh plénum, žaloba k Ústavnímu soudu neodejde. Podepsalo ji 28 z 81 členů horní komory. Žaloba pojednává o novoroční amnestii i dalších Klausových skutcích.

Jednání Senátu o žalobě bude podle jednacího řádu horní komory neveřejné. O samotném hlasování sice řád uvádí, že "se hlasuje veřejně podle jmen", ale i tato část zasedání bude podle čtvrtečních informací z horní komory vedena v neveřejném režimu.

Klub ODS je jednoznačně proti

Kdo jak hlasoval, tedy budou vědět prakticky jen přítomní členové horní komory a úředníci, kteří budou moci být v jednacím sále. Bude jich prý pouze nezbytně nutný počet.

Jednoznačně proti žalobě je celý klub ODS. Podle jeho předsedy Jaroslava Kubery podpora "vůbec nepřichází v úvahu". Kubera navíc poukázal na středeční kritická vyjádření předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) a budoucího prezidenta Miloše Zemana ohledně žaloby.

"Dokonce budou možná váhat i někteří z těch, kteří ji podepsali," řekl ve čtvrtek Kubera. Soudí, že "by mohlo vyjít to, že to nevyjde", tedy že plénum návrh nepodpoří.

V dalších klubech, tedy ČSSD, KDU-ČSL a nezávislých, u Starostů a Ostravaka a také SPOZ, KSČM a Severočechů, je situace taková, že část členů žalobu podepsala a část nikoli.

"Protože všechny kluby až na ODS jsou rozpolcené, není vyloučeno, že to Senát neprohlasuje," řekl  místopředseda klubu Starostů a Ostravaka Jaromír Štětina. Osobně pro žalobu hlasovat nebude, pokládá ji za "populistický a poměrně nemravný krok".

Naopak předseda tohoto klubu Jan Horník podpis připojil a pro bude. Soudí, že verdikt ovlivní to, kolik senátorů z řad zastánců žaloby a z řad odpůrců na jednání přijde. Obává se prý ale toho, že plénum nakonec návrh nepodpoří. "Mnohým kolegům vadí slovo velezrada," řekl Horník.

Ještě bych mohl vyhlásit válku, říká Klaus ve vtipu:

Další zastánce podání, předseda klubu KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar, pokládá za úspěch už to, že se žaloba bude projednávat a že se o ní mluví. Chápe ji prý jako sdělení, že prezident si nemůže dovolit chovat se jako monarcha. "Pro mě osobně není důležité, jestli návrh projde, nebo neprojde," řekl Šilar.

Výsledek si ale - podobně jako už ve středu Štěch - odhadnout netroufl. "Jednání asi bude poměrně živé, rušné, názory jsou protichůdné," řekl Štěch.

 

Právě se děje

Další zprávy