Stop pražské kavárně. SPO spustila akci na podporu Zemana

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
6. 11. 2014 15:09
Předseda Strany práv a občanů Jan Veleba zahájil podpisovou akci na vyjádření podpory prezidentovi Miloši Zemanovi.
Miloš Zeman s Janem Velebou na sjezdu SPO
Miloš Zeman s Janem Velebou na sjezdu SPO | Foto: SPO

Praha – Dění kolem vulgarismů Miloše Zemana, "pražské kavárny" a petic aktivistů žádajících prezidentovo odvolání se rozšířilo o nového účastníka. Strana práv občanů - jejímž je Zeman čestným předsedou - pod vedením senátora a čestného prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby přišla s podpisovou akcí nazvanou “Bráníme našeho českého prezidenta“. Podle Veleby je jejím cílem vystoupit proti dehonestování Zemana nejen v médiích.

"Nejde o petici, ale jednoduchou akci na podporu prezidenta. Podpisy budou sbírány skrze vytipované osoby ve všech českých okresech,“ sdělil Aktuálně.cz Veleba.

Upřesnil, že by mělo jít o dobrovolníky, zemědělce, známé či sympatizanty Miloše Zemana, kteří jej podporovali při prezidentské kampani.

První podpisy k Vánocům

Signatury na obranu Miloše Zemana se budou sbírat několik měsíců. "První várku chceme dát prezidentovi k Vánocům,“ upřesnil Veleba.

Spouštěcím mechanismem akce bylo podle Veleby prohlášení poslance a prvního místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka v pondělních Událostech a komentářích.

“Prezident se svými populistickými kroky snaží zavděčit té, řekněme, méně kulturní části národa. To dělá v mnoha svých krocích a to je to, co mu vyčítám, protože by prezident tu kulturnější a tu méně kulturní část národa měl spíše stmelovat, měl by nastavovat vyšší laťku. Miloš Zeman dělá přesný opak,“ řekl v České televizi Gazdík.

Velebovi se takovéto rozdělení společnosti Gazdíkem nelíbí. "Národ nelze dělit na chytré a hloupé, správné a nesprávné, to odkazuje na kořeny fašistické ideologie, kdy se lidé dělili na nadřazené a podřazené,“ uvedl.

Pražští kavárenští povaleči

“Skutečná síla, kořeny a mravní zdraví českého státu jsou mezi obyčejnými lidmi na venkově, v malých a středních městech a také tady vždy byly. Za posledních 25 let si tuto roli přisvojila právě pražská kavárenská rádoby intelektuálská smetánka. Tato role jí však nepatří a nikdy nepatřila. Nyní si tuto roli bere zpět venkov a lidé v malých i středních městech, a to zejména díky prezidentu Miloši Zemanovi,“ píše se v tiskovém prohlášení pod podpisovým archem. Podle Veleby jde o přebrání myšlenek z díla sociologa Arnošta Bláhy.

Za povaleče z pražských kaváren přitom označuje také novináře, kteří vystupují proti Miloši Zemanovi. "Česká žlučovitá média pořádají na hlavu státu doslova štvanici. Nejrůznější povaleči z pražských kaváren tyto frontální útoky režírují, domnívaje se, že jim stále patří republika. Ale to se mýlí!“ stojí také v prohlášení podpisové akce.

Vulgární výrazy Miloše Zemana jsou podle Veleby určitý druh obrany. "Jde o reakci na sérii dehonestací jeho osoby. Chtěl upozornit naprosto drsným gestem na to, co se děje. Věděl, co se spustí,“ řekl. Již dříve uvedl, že pražští kavárenští rádoby intelektuálové nepochopili, že šlo o impuls dovnitř české společnosti.

Nedělní vulgární projev Miloše Zemana v Českém rozhlase zvedl vlnu protestů veřejnosti. Kromě vtipů a parodií šířících se zejména na sociálních sítích vznikají i petice za odstoupení prezidenta z úřadu. Několik aktivistů vyzvalo také k happeningům během 17. listopadu.

Například "Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana" má již více než 55 tisíc podpisů. Účast na manifestačních akcích „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente.“ a “Miloši, my tu ještě jsme!" potvrdilo na sociální síti Facebook přes deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy