Vejce si zaslouží víc politiků, třeba Langer, říká Penc

Kateřina Eliášová
29. 5. 2009 7:37
Ne ODS, to mladá generace se postavila Paroubkovi, říká aktivista v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Foto: Jan Langer

Praha - Vajíčkový nálet by si zasloužili i jiní čeští politici, ne jen Jiří Paroubek, myslí si aktivista Stanislav Penc.

Podle něj není útok dílem ODS či jiné politické strany. Vnímá ho jako protest mladých proti politickému establishmentu, jehož je Paroubek symbolem.

"Toto byl spontánní projev mladé generace, projev zoufalství, že se v této zemi nedá nic změnit," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Penc byl před čtyřmi lety jednou z ústředních postav protestů kritizující policejní zásah proti účastníkům CzechTeku. Později na hudebním festivalu v Trutnově zveřejnil telefonní číslo tehdejšího premiéra, který zásah obhajoval.

Penc v současné době není v žádné z politických stran. "Jsem přesvědčený optimista a věřím v to, že se v budoucích časech dočkáme vítězství spravedlnosti a pravidel nad naplňováním osobních ambicí jednotlivců," říká o sobě na svých webových stránkách.

Jako svolavatel protestu vystupoval Stanislav Penc, předseda krajské organizace Královehradeckého kraje Strany zelených. Spolu s ním jako pořadatelé vystupovali členové několika nevládních organizací, které se dlouhodobě zabývají otázkami dodržování lidských práv v Číně a v Tibetu.
Jako svolavatel protestu vystupoval Stanislav Penc, předseda krajské organizace Královehradeckého kraje Strany zelených. Spolu s ním jako pořadatelé vystupovali členové několika nevládních organizací, které se dlouhodobě zabývají otázkami dodržování lidských práv v Číně a v Tibetu. | Foto: Ondřej Besperát
Aktivista: Paroubek jen sklízí, co zasel na CzechTeku
Policie vyšetří, zda ochranka ČSSD nepřekračuje zákon

Aktuálně.cz: Proč přistála vajíčka na hlavě Jiřímu Paroubkovi a představitelům ČSSD? Proč se neházejí i po ostatních politicích?

Je to symbolická záležitost. Jiří Paroubek ztělesňuje nepochopení mladé generace. Lidé, kteří částečně zažili komunismus, se dívají na dění kolem sebe jiným zorným úhlem, než generace mladá. Říkají, že současný stav je lepší než komunismus a jsou schopni tolerovat, co se dnes děje.

Jiří Paroubek je nejen vizuálně, ale především myšlenkově symbolický. Mladí lidé si pamatují čtyři roky starý zákrok na CzechTeku (policie tehdy nepřiměřeně zasáhla proti účastníkům technoparty, premiér Paroubek zásah obhajoval - pozn.red.). Tehdy používal Jiří Paroubek lživé argumenty a teď to v politickém zápalu dělá dál. To je ta příčina, proč se stal symbolem a dostal vejcem.

Není to pomsta za CzechTek

A.cz: Je to tedy pomsta? odveta za CzechTek?

Jiří Paroubek, stejně jako mnoho dalších, nepochopil, že fenomén techno hudby není fenoménem dlouhovlasých narkomanů. Já si nemyslím, že je to pomsta. Nebo násilný či fašizující útok, jak tvrdí politici. Pomsta i násilí vypadá jinak. Projevem násilí by bylo, kdyby se místo vajíček házely kameny. Kdyby celou dobu skupina lidí Paroubkovi vyhrožovala, že si to s ním vyřídí.

Toto byl ale spontánní projev mladé generace, projev zoufalství, že se v této zemi nedá nic změnit. V této zemi dělají politici mnoho věcí, k jejichž řádnému vyšetření nedochází. A tato generace se s tím nechce smířit. Myslím si, že je to pozitivum. A měli bychom být - s nadsázkou řečeno - rádi, že mladá generace hází vajíčka.

A.cz: Jenže v politických kauzách, které policie podle Vás už nikdy nevyšetří, figurují i jiní politici, než Jiří Paroubek...

Todle bylo symbolické hození vajec na všechny ty, kteří politiku dělají. Paroubek je jen symbol toho všeho. A nejen ve spojení s CzechTekem, ale i tím, jak vystupuje. On je ztělesněním minulého režimu. Nicméně se domnívám, že takový Ivan Langer by si za to, co nasliboval a nesplnil, taky zasloužil zásah vejcem. A takových lidí by bylo víc, ze všech politických spekter.

Násilí? To jsou fotbaloví fanoušci

Stanislav Penc na jednání Republikové rady Strany zelených.
Stanislav Penc na jednání Republikové rady Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Ministr vnitra Martin Pecina mluví v souvislosti s pražskou vaječnou kanonádou o násilí a nacistickém rozhánění mítinků.

Násilí jsou fašisti, kteří napadnou někoho kvůli barvě pleti, násilí jsou fotbaloví fanoušci. Pecina taky nepochopil situaci.

A.cz: Prezident Václav Klaus se prozměnu domnívá, že vaječný útok byl porušením demokratických pravidel. Myslíte si to také?

Zrovna Václav Klaus je druhý symbol toho, jakým způsobem může vypadat nepochopení věcí ve společnosti. Neuznává účast lidí na globálním oteplování atd., je zvláštní, že mu jako porušení demokracie nepřipadá tunelování, kamarádšofty, zneužívání pravomoci atd.. Nepochopil ani tento způsob protestu. Kdyby se házely kameny, pak by to bylo třeba odsoudit.

A.cz: ČSSD obvinila ODS, že stojí za vaječnými útoky. Není to tak, že tyto akce mohou rozdmýchávat lidé najatí politickými stranami?

To je ryzí spekulace nad tím najít si vysvětlení toho fenoménu, ovšem bez hodnocení reálných kritérií. Na komunitní síti Facebook vznikla skupina, která vybízela k účasti na mítincích ČSSD, nicméně v úvodním textu jasně deklarovala, že nejde o násilí a že nejsou s nikým spjati.

Paroubek mučedník? To je PR

A.cz: Neobrátí se to nakonec ve prospěch Jiřího Paroubka a ČSSD? Lídr oranžových vypadal zasažen vejci na konci mítinku jako mučedník, nebránil se.

Myslím si, že je to PR záležitost. Po CzechTeku tehdy řekl Paroubek jasně: my jen bráníme soukromé vlastnictví, technaři nesmí zabírat soukromou půdu. Získával tím body. A stejné je to teď: manažeři mu poradili "zůstaňte stát, bude to dobře vypadat". To přece není úplně normální, že člověk jen tak stojí a nechá po sobě nechat házet vejce.

A.cz: Co se bude dít dál? Myslíte si, že budou útoky pokračovat? Jaký to bude mít podle Vás dopad?

Poté, co nařídil ministr vnitra zesílenou ochranku, si myslím, že nebude. Je ovšem docela možné, že to teď u mladší generace může nastartovat chuť se zabývat politikou. Třeba si uvědomí si, že stát není Paroubek, Klaus a Langer, ale my všichni. Mladá generace si začíná uvědomovat, co se tady děje a začínají postupovat podobně jako tehdy disidenti, kteří se postavili komunistům, byť to nechci úplně spojit. Ale uvědomují si riziko, které může přijít, tedy spojení Paroubka a komunistů.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Stanislava Pence na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy