Vedení US-DEU po volbách padlo

čtk, Redakce DOM
5. 6. 2006 16:26
Praha - Vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Němec rezignoval na funkci předsedy Unie svobody-DEU.
Pavel Němec, nyní už ex-šéf US-DEU.
Pavel Němec, nyní už ex-šéf US-DEU. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Reagoval tak na výsledky voleb, v nichž unionisté propadli a nedostali se do sněmovny.

Stranickou funkci opouštějí i místopředseda Karel Kühnl, který je v dosluhující vládě ministrem obrany, a další Němcův zástupce František Pelc.

Ostatní dva místopředsedové - Martin Stránský a Ivo Ludvík - dají své funkce k dispozici na nejbližším stranickém sjezdu.

Místopředseda US-DEU a ministr obrany Karel Kühnl.
Místopředseda US-DEU a ministr obrany Karel Kühnl. | Foto: Archiv US-DEU

Vzhledem k rezignacím Němce, Kühnla a Pelce bude zatím vykonávat funkci předsedy Martin Stránský, uvádí se v dnešním usnesení předsednictva. Kdy bude svolán sjezd, rozhodne v úterý 13. června republikový výbor US-DEU.

Unie svobody, která měla před volbami deset poslanců a tři ministry, získala podporu pouhých 0,3 procenta voličů, což znamená 16.457 lidí. K většímu zisku nepomohla nejmenší vládní straně ani provokativní kampaň, v níž propagovala beztrestné kouření marihuany, registrované partnerství nebo euthanazii.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

FAKTA O UNII SVOBODY:

  • Unie svobody vznikla v roce 1998 po rozkolu v ODS, v té době měla ambici stát se významnou liberální silou stojící mezi pravicovou ODS a levicovou ČSSD. V době opoziční smlouvy dvou nejsilnějších stran vytvořila s lidovci, ODA a DEU takzvanou čtyřkoalici, která se ale nedlouho před sněmovními volbami v roce 2002 rozpadla.
  • Unionisté nakonec kandidovali jen s KDU-ČSL, obě strany pak vstoupily do vládní koalice se sociálními demokraty. I když
    se "stojedničková koalice" potýkala s opakovanými krizemi a během čtyř let sestavila tři vlády, vydržela až do letošních voleb.
  • Během osmileté historie se v čele Unie svobody vystřídalo pět předsedů - Jan Ruml, Karel Kühnl, Hana Marvanová, Petr Mareš a Pavel Němec, který byl zvolen v červnu 2004. Dočasně ji vedl Ivan Pilip, nyní přebírá vedení ve velmi složité situaci místostarosta Prahy 5 Martin Stránský.

Strana vsadila na svérázné televizní spoty nebo suvenýry jako kondomy a papírky na ubalení "jointa". Věřila, že taková forma agitace s anglickými slogany zabere u svobodomyslné mládeže, která normálně volit nechodí, protože nemá koho. Strategie ale nevyšla.

Předsednictvo dnes svým voličům poděkovalo a oznámilo, že za volební neúspěch přebírá plnou odpovědnost.

Někdejší předsedkyně strany Hana Marvanová i další bývalí i současní členové Němcovu vedení vyčítali formu předvolební kampaně nebo to, že se odklonilo třeba od školného na vysokých školách. Některým straníkům vadilo rovněž to, že i když unie ve volbách propadne, její lídři si stejně zajistí lukrativní místa.

Například Kühnl se má podle informací týdeníku Euro stát velvyslancem v Japonsku, Němec zase podle spekulací buď zamíří do justice či advokacie, nebo se zapojí do podnikání své ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy