Vedení středočeské ČSSD kvůli Rathovi zatím nekončí

Martina Machová Martina Machová
30. 5. 2012 20:40
Ve středočeské ČSSD to vře, místo rezignace přišel útok na oponenty
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení středočeské ČSSD, tedy krajský výkonný výbor, řešil na svém středečním jednání další postup na aférou zmýtaném hejtmanství a i svou vlastní budoucnost.

Po pádu klíčového muže Davida Ratha středočeské ČSSD je totiž nejvyšší stranický orgán socialistů mezi sjezdy - ústřední výkonný výbor zaúkoloval, aby vyvodili za exhejtmana politickou zodpovědnost, a všichni členové zdejšího stranického vedení rezignovali. To se ale nestalo.

Po pěti hodinách jednání přijali středočeské stranické špičky usnesení, které do značné míry napovídá o rozložení sil v rámci této vlivné buňky.

Někdejšímu Rathovu spojenci, současnému předsedovi středočeské ČSSD Richardu Dolejšovi a jeho lidem, se podařilo prosadit, že krajský výkonný výbor rezignuje až poté, co se ke stejnému aktu rozhodne i jednobarevná Rada Středočeského  hejtmanství. 

Navíc z usnesení zaslaného mediím vyplývá, že trest má stihnout zejména ty, kteří o praktikách Davida Ratha v čele středočeského kraje veřejně promluvili.

"KVV vyzývá všechny náměstky hejtmana a radní, kteří veřejně deklarovali, že v radě kraje hlasovali proti svému svědomí a nevykonávali agendu jim svěřenou, aby rezignovali na své funkce a již se o ně do budoucna neucházeli," stojí v dokumentu. Ač nejmenováni, jedná se zejména o Rathovi kritiky Robina Povšíka a Zdeňka Seidla, který dokonce loni kandidoval proti Dolejšovi na předsedu sociální demokracie.

Tím prozatím padá i případní mimořádná konference, která by vedení krajské ČSSD složené povětšinou z lidí blízkých politickému tandemu Dolejš-Rath, převolilo.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, jež se jednání účastnily. Podle jednoho z nich pak podmíněný odchod prošel jen o tři hlasy. Před ním navíc vedení středočeské ČSSD hlasovalo o jiném usnesení - že krajské vedení rezignuje bez jakýchkoli okolků. To ale neprošlo.

"Jsem z toho zklamán, očekával jsem, že krajký výbor zaujme jednosznačné a jasné stanovisko. Výsledek je podle mne nedostačující," komentoval rozhodnutí většiny svých kolegů místopředseda středočeských socialistů a Dolejšův oponent Jiří Havlíček.  

Vedení středočeské sociální demokracie zároveň těsně stvrdilo, že nástupkyní Ratha v čele hejtmanství bude jeho někdejší náměstkyně Zuzana Moravčíková. S jménem političky již souhlasili i středočeští komunisté, kteří menčinovou vládu ČSSD ve středních Čechách podporují.

Čtěte také zde

 

Právě se děje

Další zprávy