Vedení lidovců jedná o osudu koalice se Starosty. Tlak na změnu sílí hlavně z regionů

Veronika Neprašová Veronika Neprašová
18. 7. 2017 14:11
Ohlášená volební koaliční spolupráce lidovců a Starostů bude možná po úterním večeru minulostí. Vedení KDU-ČSL a poté jeho celostátní výbor totiž možná rozhodnou o změně spolupráce. Starostové by mohli za lidovce pouze kandidovat, jako to udělali v minulém období s TOP 09. Po takové variantě volají stále silněji hlavně regionální organizace, které se obávají potřebné desetiprocentní hranice ve volbách. A vedení strany začíná jejich tlak brát vážně.
Půl roku poté, co předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ohlásil plány o volební koalici se Starosty, bude čelit tlaku, aby z ní lidovci vycouvali.
Půl roku poté, co předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ohlásil plány o volební koalici se Starosty, bude čelit tlaku, aby z ní lidovci vycouvali. | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Společně, bok po boku. Taková byla hlavní idea předvolební kampaně koalice lidovců a Starostů, ve které se členové nejužšího vedení obou stran prezentují jako dávní přátelé. Po úterním jednání už ale nemusí jít o spojenectví dvou sobě si rovných partnerů, ale spíše o vztah staršího a mladšího sourozence. 

Dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů, kterou obě strany připravovaly od letošního února, totiž může skončit ještě před volbami. V takovém případě by do nich šli lidovci jako samostatná strana pouze s podporou Starostů na kandidátce.

Centrála strany proto nejspíš ustoupí kritikům především z řad regionálních organizací, kteří se obávají nelichotivých předvolebních prognóz. Podle nich by dvojkoalici v tuto chvíli volilo jen něco mezi sedmi a devíti procenty voličů. Hranice pro vstup do sněmovny je ale pro koalici 10 procent. "Měli bychom koalici opustit a kandidovat pouze s podporou Starostů," řekli v pondělí Aktuálně.cz shodně prakticky všichni představitelé nižších okresních buněk. 

Vedení strany v čele se šéfem Pavlem Bělobrádkem až dosud dvojkoalici bránilo. Teď se ale zdá, že tlak "zdola" neustojí a ustoupí. Proti koalici totiž začínají otevřeně vystupovat i lidé z nejužšího vedení. "Vždycky jsem upřednostňoval jinou formu spolupráce," řekl iDNES.cz místopředseda strany Ondřej Benešík před úterním jednáním předsednictva.

Na kandidátkách, které jsou přitom už sestavené a schválené, by se navíc nic měnit nemuselo. Vydělat by na takovém řešení mohli hlavně Starostové, kteří díky původně zamýšlené koaliční spolupráci získali na kandidátkách lidovců více pozic, než kolik by si vyjednali jen jako podporující strana.

Předsednictvo o situaci jedná od úterního odpoledne. V půl páté se pak v pražském sídle lidovců, paláci Charitas, sejdou zástupci ze všech krajů. Rozhodnutí, zda setrvat v koalici, nebo odejít, by mělo padnout do šesté večer. 

 

Právě se děje

Další zprávy