Vedení ČSSD nechce odsouzenou političku zastupitelkou

Martina Machová Martina Machová
9. 11. 2012 12:38
Miroslava Vlková z ČSSD byla odsouzena za vydírání k sedmiměsíční podmínce
Oslavy na závěr podzimních voleb v Lidovém domě.
Oslavy na závěr podzimních voleb v Lidovém domě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté, kteří ve sněmovně odešli na protest proti složení slibu poslance ODS Romana Pekárka, nepravomocně odsouzeného k šesti letům vězení za korupci, musí řešit obdobné potíže i ve vlastních řadách. Respektive mezi socialisty ve středních Čechách.

Ve stínu kauzy Davida Ratha zde totiž téměř zapadl případ jeho stranické kolegyně ze zastupitelstva Miroslavy Vlkové. Již před volbami totiž figurovala jako jedna z obžalovaných v případu pracovní výpovědi knihovnice ze středočeských Štěchovic, kde Vlková starostovala.

Podle žalobců svou podřízenou spolu s městskou právničkou vydírala.

Případ řešily před krajskými volbami stranické špičky a uvažovalo se dokonce o jejím vyškrtnutí ze středočeské kandidátky - byla její "čtyřkou". Vlková ale tehdy vedení Lidového domu přesvědčila, že celá kauza je jen důsledek politického boje a že ji soud očistí.

To se ovšem nestalo a ve středu byla politička odsouzena k sedmiměsíčnímu podmíněnému trestu. Rozsudek je nepravomocný, Vlková se proti němu odvolala.

"V pátek se touto věcí bude zabývat politické grémium," reagoval na dotaz Aktuálně.cz, zda by politička měla složit svůj zastupitelský mandát, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho 1. místopředseda Michal Hašek po jednání uvedl, že vedení Lidového domu vyzvalo političku a středočeskou organizaci, aby se zastupitelského mandátu vzdala. 

Z kampaně...
Z kampaně... | Foto: Ludvík Hradilek

Politička se nevzdává

ČTK záhy po rozsudku citovala předsedu středočeské ČSSD Miloše Peteru, který uvedl, že se případem bude v pondělí zabývat krajský výkonný výbor. Výsledek jednání nechtěl předjímat.

Do vyhlášení pravomocného rozsudku by pak rád s rozhodnutím počkal místopředseda středočeské ČSSD Jan Hamáček. "Pokud se nerozhodne rezignovat dříve sama," dodal.

Sama Vlková ovšem deníku Aktuálně.cz potvrdila, že rezignovat nemíní. "Nic jsem neudělala," brání se a stojí si za svým, že jde jen o politickou hru.

Stejně jako v případě poslaneckého mandátu, nelze násilně odebrat ani mandát zastupitele.

 

Právě se děje

Další zprávy