Vedení ČSSD rozhodnutí o otázce ministra zahraničí odkládá. Kvůli řadě omluvenek se nesejde

ČTK ČTK
16. 7. 2018 11:48
Předsednictvo v květnu vybralo do čela diplomacie europoslance Miroslava Pocheho. Prezident Miloš Zeman ho však kvůli svým výhradám odmítl.
Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda Roman Onderka.
Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda Roman Onderka. | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Vedení ČSSD, které mělo řešit situaci na ministerstvu zahraničí, se v úterý kvůli vysokému počtu omluvenek nakonec nesejde. Informoval o tom mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

Předsednictvo v květnu vybralo do čela diplomacie europoslance Miroslava Pocheho. Prezident Miloš Zeman ho však kvůli svým výhradám odmítl. Ministerstvo tak vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Řešení kritizuje opozice, podle které by důležitý resort měl být plnohodnotně obsazen. Jako dočasné označuje nynější uspořádání i Hamáček.

Předsednictvo ČSSD v květnu schválilo jména pěti ministrů včetně Pocheho, nyní je orgánem, který by mohl nominaci změnit, případně navrhnout jiné řešení současné situace. V sociální demokracii převažují hlasy, které trvají na tom, aby nominantem strany zůstal Poche. Pro hledání jiného kandidáta se naopak veřejně vyslovuje statutární místopředseda Jiří Zimola.

Hamáček situaci v čele resortu označuje za dočasnou, při jeho nástupu Poche prohlásil, že bude v Černínském paláci působit jako nehonorovaný politický tajemník. Hamáček však minulý týden poslancům zahraničního výboru řekl, že Poche zatím na ministerstvu v žádné oficiální funkci není.

Vedení ČSSD se vedle situace na ministerstvu zahraničí mělo zabývat také tvorbou kandidátních listin do letošních komunálních a senátních voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy