Stuchlík je nově členem hnutí ANO. Kandidaturu do vedení si ještě promyslí

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
22. 1. 2019 21:37
Předsednictvo hnutí ANO v úterý večer přijalo za nového člena hnutí Petra Stuchlíka, který loni kandidoval za ANO jako nezávislý na primátora Prahy. Aktuálně.cz to sdělila mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Na rozdíl od řady jiných nových členů hnutí stojí Stuchlík rozhodně za pozornost. A to nejen proto, že ohlásil už dříve kandidaturu na místopředsedu celého hnutí, ale i proto že má podporu samotného předsedy ANO Andreje Babiše. Podle předsedy pražského ANO Jana Říčaře je Stuchlík "pravděpodobně nejrychleji přijatý člen v historii hnuti ANO".
Petr Stuchlík ve chvíli, kdy byly vyhlášené výsledky komunálních voleb s předsedou ANO Andrejem Babišem, který Stuchlíka podporoval a podporuje.
Petr Stuchlík ve chvíli, kdy byly vyhlášené výsledky komunálních voleb s předsedou ANO Andrejem Babišem, který Stuchlíka podporoval a podporuje. | Foto: Jakub Plíhal

Úterní večerní rozhodnutí předsednictva ANO přijmout za nového člena hnutí bývalého kandidáta ANO na pražského primátora Petra Stuchlíka může ovlivnit dění v hnutí ANO více, než se může na první pohled zdát. A to především v Praze, protože podle Stuchlíkových příznivců je právě on tím, kdo by mohl přinést do pražského ANO svěží vítr. I proto Stuchlík na začátku letošního roku napsal dopis, v němž oznámil, že se chce ucházet o místo ve vedení hnutí.

Když se ho ale v úterý Aktuálně.cz zeptalo, zda bude na únorovém volebním sněmu ANO skutečně kandidovat do vedení, odpověděl váhavě. "Ještě nejsem rozhodnutý, je to otevřené. Nechci, aby má snaha působila příliš křečovitě. Zhodnotím vše na sněmu a rozhodnu se," sdělil Aktuálně.cz s tím, že prý cítí velkou podporu od členské základny v Praze.

Stuchlík má ale v Praze také řadu kritiků. To se ukázalo, když vedení Prahy vybíralo minulý týden svého kandidáta do celostátního vedení. Stuchlík měl zájem o nominaci, ale protože ještě nebyly vyřízené všechny formality pro jeho přijetí, nemohl se výběru ani účastnit. 

"Mé přijetí do ANO se záměrně zdržovalo," postěžoval si Stuchlík, který je po úterním večerním rozhodnutí předsednictva už plnoprávným členem ANO. A to členem, který je kritický k současnému pražskému vedení na čele s Janem Říčařem. "Od odeslání e-mailu s informací o své kandidatuře jsem se toho dozvěděl o pražském ANO mnohem víc než za poslední půlrok. I proto jsem moc rád, že jsem kandidátský e-mail rozeslal," uvedl.  

Jeho působení v hnutí ovšem nemusí mít vůbec šťastný průběh, v politice je pořád ještě nováček bez zkušeností v nějaké politické straně. Přesto je optimista. "Samozřejmě, když jsem přišel jako kandidát na primátora na přelomu loňského června a července, tak to nebylo jednoduché. Ale intenzivní prací a komunikací před volbami i po nich jsem si dokázal řadu členů získat. Cítím tady podporu," tvrdí Stuchlík.

Podle svých slov chápe, že jsou v hlavním městě také členové, kteří nepovažují za správné, aby "nováček" Stuchlík měl tak vysoké ambice a chtěl být dokonce v Praze jedničkou. "Samozřejmě chápu, že je tady nějaká užší skupina, která byla ve vedení krajského ANO poslední tři roky. Honza Říčař byl rok a půl místopředsedou tehdejšího předsedy Martina Stropnického a poté Prahu vedl, takže dnešní podoba pražské organizace je jeho dílo a vizitka," řekl Stuchlík. 

Babiš je dlouhodobě s Prahou nespokojený

Podle informací Aktuálně.cz má Stuchlík podporu předsedy Andreje Babiše, který není dlouhodobě spokojený s fungováním pražského ANO. Už po komunálních volbách odmítl, že by viníkem volební prohry byl lídr Stuchlík a za viníka označil právě pražskou organizaci.  

 "Moje vina je, že jsem dlouho toleroval, jak naše pražská organizace fungovala. Pražské ANO nefunguje zdaleka podle mých představ. ANO tady má už pátého předsedu, v Praze 11 a 12 jsme zaznamenali totální propadák. V Praze ANO bodovalo spíš kvůli celostátní politice, nepomohli tu hnutí jako brněnský primátor Vokřál nebo ostravský Macura," stěžoval si Babiš, který dokonce v jednu chvíli mluvil o tom, že by bylo dobré pražské ANO rozpustit.

Stuchlík se příliš nechce k současnému vedení ANO v Praze vyjadřovat, zároveň ale jasně podpořil Babiše. "Rozumím tomu, proč pan premiér o něčem takovém uvažoval. V pražském hnutí ANO se nic moc neděje, pražské ANO je takové nijaké, nic si pod ním nepředstavíte, nemá tvář a nemá jasný tah na branku," soudí Stuchlík, podle kterého je to především odpovědnost předsedy pražského ANO.

"On byl rok a půl místopředseda a další rok a půl je předseda. Nedokázal se v hnutí ANO dostatečně prosadit a nemyslím si, že by se na tom něco změnilo, kdyby se dostal do předsednictva," míní Petr Stuchlík, který věří, že jemu by se to podařilo: "Chodí za mnou zástupy členů a říkají, jaká je škoda, že jsem nebyl v hnutí ANO členem dříve, že by mě podpořili do vedení hnutí," dodal.

Jen prázdná kritika a fabulace, brání se šéf ANO v Praze

Předseda Říčař Aktuálně.cz sdělil, že Stuchlík je "pravděpodobně nejrychleji přijatý člen v historii hnuti ANO. "Nebudu ho hodnotit, mohl by být pro hnutí přínosem, ale musí se chovat jako týmový hráč. Zatím však nemám pocit, že by se tak choval, slyším od něj pouze prázdnou kritiku a fabulace," řekl Říčař. Současná situace kolem Stuchlíka mu prý připomíná dobu, kdy ANO v Praze bylo rozhádané.

"Samozřejmě s tím rozdílem, že pražská organizace je v tuto chvíli jednotná a toto je sólo akce Petra Stuchlíka, který se snaží mediálně vyvolat dojem jakéhosi konfliktu," podotkl Říčař, který jednotu dokládá tím, že jej do vedení ANO nominovalo na pražském sněmu 76 delegátů z celkových 82. "Navíc jsem dostal nominace i z většiny ostatních krajských organizací," upozornil.

Říčař odmítá i kritiku, že by byl nevýrazný a Praha neměla ve vedení ANO silné slovo. "Úkolem předsedy krajské organizace není plnit stránky novin, ale především řídit organizaci. Říkat, že pražská organizace nemá tvář, je nesmysl," uvedl Říčař, který označuje za dnešní výrazné tváře Prahy Patrika Nachera nebo Ivana Pilného. "I bez masivní kampaně dokázali v komunálních volbách získat více hlasů než Petr Stuchlík," prohlašuje Říčař. 

Video: V ANO chci výš, jsem odhodlaný bojovat, říká Stuchlík

ANO potřebuje v Praze člověka, který se bude orientovat doprava, hnutí do mě investovalo spoustu zdrojů, říká někdejší pražský lídr Petr Stuchlík. | Video: Daniela Drtinová

 

Právě se děje

Další zprávy