Véčkaři rozhodnou o novém předsedovi do konce května

ČTK ČTK
10. 3. 2011 11:16
Největším favoritem je její současný lídr Radek John
Největším favoritem na předsedu strany je její současný lídr Radek John
Největším favoritem na předsedu strany je její současný lídr Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový předseda Věcí veřejných, kterého vyberou příznivci strany v elektronickém hlasování, by měl být znám na konci května.

Ve čtvrtek začínají místní organizace a užší vedení strany nominovat kandidáty na lídra strany. Největším favoritem volby je zatím dosavadní šéf VV a ministr vnitra Radek John. V pátek by měl oznámit, zda bude o funkci znovu usilovat.

Místopředsedkyně strany Karolína Peake uvedla, že pokud by John o své místo v čele strany zájem neměl, zvažovala by svou kandidaturu. "Moje rozhodnutí závisí na rozhodnutí Radka Johna. Pokud bude kandidovat, jsem rozhodnuta dát mu podporu a sama nekandidovat," řekla Peake.

Nominace kandidátů na předsedu uzavře strana na konci března. "Zároveň platí pravidlo, že nominován může být jen ten, kdo je v době nominace členem VV," upřesnila Peake.

Širší vedení strany - Rada VV - pak ze seznamu kandidátů vybere šest jmen, mezi kterými budou moci takzvaní Véčkaři vybírat v květnovém elektronickém hlasování. Jeho výsledky by měly být známy do 23. května.

Hlasování registrovaných příznivců na internetu přijde na řadu v termínu mezi 8. a 22. květnem. Elektronická volba potrvá čtyři dny.

O možnosti ucházet se o křeslo předsedy hovořil už dříve například poslanec Michal Babák. Další členové strany by podpořili i kandidaturu Klasnové či jejího muže, ministra dopravy a hlavního sponzora Věcí veřejných Víta Bárty.

Celostátní konference, na níž Věci veřejné potvrdí ve funkci zvoleného předsedu, se uskuteční 28. a 29. května.

 

Právě se děje

Další zprávy