Véčka mají tip na ministra dopravy - náměstka Hampla

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
22. 6. 2011 23:53
Věci veřejné chtějí Kalouskův finančně analytický útvar dostat pod parlamentní kontrolu
Zůstat, nezůstat?
Zůstat, nezůstat? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani po osmi a půl hodinách jednání nedospěli lídři koaličních stran k jasným závěrům, za jakých podmínek bude Nečasův kabinet pokračovat. Na nové obsazení ministerstev, tedy jeden z nejkritičtějších bodů, ani nedošlo. Ve vyjednávání chtějí pokračovat v neděli.

Během vrcholné koaliční schůzky se ovšem z neoficiálních zdrojů začala objevovat první jména. Kromě místopředsedkyně VV Karolíny Peake se začalo hovořit i o nových dvou tvářích, které by mohly zamířit do vlády.

Podle informací Aktuálně.cz by současného šéfa dopravy Radka Šmerdu mohl vystřídat jeho náměstek Lukáš Hampl, který nahradil poslance Michala Babáka v roli ekonomického experta VV. 

Původně se přitom spekulovalo o bývalém libereckém hejtmanovi a poslanci VV Petru Skokanovi. Ten by nyní mohl zamířit na ministerstvo pro místní rozvoj, kde by vystřídal jiného muže Věcí veřejných - Kamila Jankovského.

Zástupci Věcí veřejných ovšem po jednání nechtěli jména jakkoli komentovat.

"Koaliční nevěra"

Krátce před odpolední schůzkou vyjednávač Věcí veřejných Vít Bárta prohlásil, že VV chtějí probrat právě i úterní "koaliční nevěru" při hlasování o hazardu. Prioritou VV při jednáních o dodatku podle něj je nesnižovat daně bohatým, zajištění dostatku peněz na dopravní infrastrukturu a jednoznačná logika v dalším jednání o zdravotní reformě.

K personálním požadavkům má debata koaličních lídrů dospět až po shodě na programových záležitostech.

Jak moc tedy úterní hlasování o loterijním zákoně, proti kterému byli ve sněmovně jen poslanci za Věci veřejné, zatímco se zbytkem koalice svorně hlasovala opozice, ovlivní středeční jednání není jisté.

"Oba předsedy koaličních klubů jsem v úterý dopředu upozornila, jak budeme hlasovat. Pan předseda Gazdík je hysteričtější, pan Stanjura rozvážnější. Pokud to někdo jiný dnes neotevře, tak to jednání zásadním způsobem neovlivní," naznačuje postoj VV Karolína Peake.

Přitom i loterijní zákon zmiňuje ta verze dodatku ke koaliční smlouvě, do které mělo Aktuálně.cz možnost nahlédnout. Návrhy se navíc průběžně mění.

Věci veřejné dál trvají na zrušení anonymních akcií na doručitele nebo na přímé volbě prezidenta republiky.

"Máme obavy, že se sice akcie na doručitele zruší, ale něco jiného, podobného, se naopak zavede," říká jeden z poslanců za Věci veřejné. U přímé volby zase VV chtějí "určité záruky", že ústavní změna projde. Problémy se ale čekají hlavně v Senátu.

Jde o peníze - na příští rok i letošní škrty

Hned prvním zádrhelem koaličních jednání mohou být peníze. Věcem veřejným jde o to, aby resorty, které mají nebo které budou mít, netrpěly velkými škrty. Nejde přitom jen o rozpočet na příští rok, ale už o letošní škrty, pokud bude mít státní rozpočet problémy s nižším výběrem daní nebo s vyššími výdaji, než se počítalo.

Týká se to např. státní podpory stavebního spoření, kde Ústavní soud zrušil zpětné zdanění státní podpory, takže stát na tuto podporu vydá víc, než počítal.

Podle informací Aktuálně.cz například ODS navrhovala do koaličního dodatku obecné formulace, že se "deficit vzniklý rozhodnutím Ústavního soudu bude hledat na výdajové straně rozpočtu", zatímco VV chtějí dojednat, které resorty konkrétně budou muset škrtat.

"VV chtějí šetřit, ale tak, aby se to nedotklo právě jich. Ovšem úspory se musí hledat všude a VV si musí uvědomit, že nemůžou vydávat neúspěchy za koaliční neúspěchy a úspěchy jen za úspěchy Věcí veřejných," odmítá některé představy koaličního partnera předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Omezme Kalouska

Dalším kamenem úrazu je Finančně analytický útvar pod ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ten upozornil například na "kauzu Vondra", tedy předraženou zakázku pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU, nebo na kauzu Babák, kde už policie prošetřuje podezření z podivného financování strany VV.

VV podle informací Aktuálně.cz prosazují, aby se omezil vliv ministra Kalouska a FAÚ se dostal i pod parlamentní kontrolu.

"My se tomu nebráníme," říká za TOP 09 Gazdík. "Ale je s podivem, že s tím přicházejí VV, které chtějí bojovat proti korupci. Je to proto, že mají teď i ony problém?"

VV ale namítají, že s nápadem omezit Kalouskův vliv nepřišly ony, ale ODS.

VV: Čtyři ministry a Peake ve vládě

Věci veřejné dál trvají na tom, že by ve vládě měly mít 4 ministry a mnohem větší počet ministerských náměstků než dosud. Radek John mluvil v úterý o nárůstu "o desítky procent". Chtějí také víc míst v dozorčích radách.

Ministr dopravy Radek Šmerda zřejmě ve vládě skončí.
Ministr dopravy Radek Šmerda zřejmě ve vládě skončí. | Foto: Jan Langer

Ve hře je stále varianta ministerstev, která už mají - tedy dopravy (kde chtějí vyměnit ministra Šmerdu), školství a místního rozvoje, pokud by nadto dostali i vicepremiéra, který by byl zároveň předsedou Legislativní rady vlády s právem vetovat zákony, které by nebyly "protikorupční".

"Ve hře je ale mnohem víc variant," upozorňuje zástupce VV na vývoj jednání, kdy v určitých chvílích spolu jednali separátně jen předsedové ODS a Věcí veřejných.

Koalice už opustila myšlenku, že by se otestovala ve sněmovně hlasováním o důvěře "do konce června", jak o tom mluvil premiér Petr Nečas (ODS). Původně chtěla spojit s vyslovením důvěry hlasování o některých zákonech, sněmovna se ale do konce června už nesejde.

"Jsme teprve před podpisem dodatku ke koaliční smlouvě. Otázku důvěry bych viděla tak nejdřív v září," říká Karolína Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy