Věci veřejné: Smlouvy s kandidáty máme, ale neukážeme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 5. 2010 13:20
Strana Věci veřejné nechce zveřejnit smlouvu s kandidáty, kterou se pojišťuje proti přeběhlictví
Jo dobře, řekl Radek John
Jo dobře, řekl Radek John | Foto: Petr Protivánek

Praha - Strana Věci veřejné teď před volbami slibuje, že její poslanci, kteří se dostanou do sněmovny, nemůžou přeběhnout k jiné straně. Pojistila si je totiž smlouvou: pokud odejdou z VV a zároveň zůstanou ve sněmovně, zaplatí straně 7 milionů korun.

Problémem je, že tuto smlouvu třetí strana nemůže vidět.

Nebudeme mít přeběhlíky!

"Myslím, že není nikdo z lídrů kandidátky, kdo by uměl přinést 7 milionů korun, které by legálně vydělal," řekl před časem Aktuálně.cz předseda VV Radek John.

Aktuálně.cz chtělo pochopitelně vidět alespoň vzor smlouvy.

"To nevím, jestli můžete dostat vzor smlouvy," prohlásil John zpočátku. Teprve na poznámku, že teprve to je důkazem jeho slov, dodal: "Jo, dobře. My to budeme nějak prezentovat na konferenci v Brně."

Smlouva Věcí veřejných je neveřejná

Samotnou smlouvu některého z kandidátů, ani její vzor, teď ale Věci veřejné ukázat nechtějí.

"Jedná se o smlouvu mezi kandidátem a stranou, která je neveřejná," vysvětlovala v e-mailu Lenka Andrýsová z Věcí veřejných, která vede olomouckou kandidátku a má na starosti otázky etického kodexu strany.

Bývalý senátor za SNK Josef Novotný, teď lídr VV na Vysočině, a Jan Hrdina, jednička VV na Královéhradecku, odpověděli téměř shodně a upřesnili, proč nemůžou smlouvu ukázat, i kdyby chtěli: "Součástí smlouvy je ustanovení, že její obsah je důvěrný a nesmí být poskytován třetí osobě."

Pardubický lídr Miroslav Petráň nicméně slíbil, že v blízké budoucnosti smlouvu ukáže: "Je to tvrdá smlouva. Za sebe nemám se zveřejněním problém, ale projednám to na grémiu Věcí veřejných."

Je smlouva vymahatelná?

Otázkou je, nakolik je smlouva vymahatelná. Podle Vladimíra Balaš z Ústavu státu a práva záleží na tom, jak je postavená.

"Platí, že mandát dostal poslanec od voličů, nikoliv od strany," říká Balaš. "Ale strana zaplatila kampaň. Takže pokud by to bylo postaveno jako úhrada nákladů za kampaň, možná by to bylo vymahatelné. Ale žádný český soud zatím něco podobného neřešil."

Nic nového pod sluncem

Na první pohled originální nápad ale vůbec není nový. Před krajskými volbami v roce 2008 prosadil David Rath, že kandidáti ČSSD do zastupitelstva Středočeského kraje museli podepsat jakýsi závazek věrnosti. Zahrnoval i sankce: 4 miliony korun pokuty, pokud by se zastupitel přidal k jiné straně nebo jen nehlasoval podle stranického usnesení.

David Rath tehdy vysvětloval, že na tom není nic protiústavního ani nedemokratického, a argumentoval - podobně jako teď VV - náklady na volební kampaň.

 

Právě se děje

Další zprávy