Věci veřejné povede do eurovoleb bývalý předseda John

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2014 12:54
Strana je proti přijetí eura a připojení ČR k fiskálnímu paktu a bankovní unii
Exministr vnitra Radek John.
Exministr vnitra Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidátku Věcí veřejných (VV) ve volbách do Evropského parlamentu povede bývalý předseda strany a někdejší ministr vnitra Radek John.

Na druhém místě bude místopředsedkyně VV, herečka a kostýmní výtvarnice Simona Chytrová. Někdejší vládní strana bude kandidovat do Evropského parlamentu samostatně, řekl novinářům její předseda Jiří Kohout.

Věci veřejné, které se v loňských předčasných volbách do Sněmovny o hlasy neucházely, vystupují proti přijetí eura a připojení Česka k fiskálnímu paktu a k bankovní unii. Nesouhlasí s kurzem nové vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL vůči Evropské unii.

John uvedl, že kandiduje za všechny, kteří jsou "proti překotnému přijetí eura" a "dalších finančních závazků vůči Unii, do kterého se hrne hujersky současná vláda". Fiskální pakt by podle něho znamenal možnost ovlivňování českého státního rozpočtu z Bruselu a bankovní unie by mohla vést k "vysávání kapitálu" zahraničními bankami z jejich českých poboček. Vládu John kritizoval za "podlézání" Unii.

"Je třeba burcovat veřejnost, aby si takovouto zničující politiku z nových vládních stran nenechala líbit," řekl John, jenž se ještě za působení ve Sněmovně vrátil k publicistice. Voličům slibuje on-line zpravodajství ze zákulisí Evropského parlamentu "o vyhazování peněz z unijního rozpočtu".

Věci veřejné, které mají ve Sněmovně několik poslanců zvolených za hnutí Úsvit, kandidovaly neúspěšně v minulých evropských volbách v roce 2009. Stranická kandidátka v čele s někdejší místopředsedkyní VV Kateřinou Klasnovou získala 2,4 procenta hlasů.

Evropské volby se v Česku uskuteční 23. a 24. května. Za tři týdny bude jasné, která uskupení se do voleb přihlásila. Strany mají na předložení kandidátek čas do 18. března. Ministerstvo vnitra pak do 5. dubna rozhodne o registraci kandidátek.

 

Právě se děje

Další zprávy