Bárta chce jít do voleb s Okamurou, Babák rezignoval

ČTK ČTK
3. 9. 2013 12:15
Stranu kvůli rozhodnutí opustili již tři členové, Okamura o žádné spolupráci neví
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bývalá vládní strana Věci veřejné (VV) nepůjde do sněmovních voleb samostatně.

Někteří členové podpoří Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce, píše server iDnes.cz.

Rozhodnutí prosadil předseda Vít Bárta, místopředseda Michal Babák a další dva členové strany kvůli tomu rezignovali. Okamura o žádné spolupráci neví.

"Na včerejším Grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky Hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize knihy Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta," uvedly Věci veřejné.

S Okamurou mají prý společnou především vizi přímé volby poslanců nebo například posílení pravomocí prezidenta. "Na základě mandátu Grémia bude předseda VV pokračovat v jednání s představiteli Hnutí Úsvit," dodává strana.

Okamura ale podle svých slov o žádné spolupráci neví. "Nemám žádnou oficiální zprávu o tom, že VV podpoří Úsvit," doplnil. Strana podle něj bude mát zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici, ráda ovšem na kandidátce prostor konkrétním osobnostem, které "mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie".

"Pakliže by šlo v případě VV o to, umístit na kandidátku Úsvitu například jejich úspěšné starosty, místostarosty či zastupitele, kteří byli opakovaně zvoleni přímo občany ve svých městech a obcích či špičkové renomované lékaře, kteří také v řadách VV jsou, tak je to určitě k diskusi," doplnil Okamura.

Senátor spolupráci dříve nevyloučil, podle něj mají VV s jeho hnutím shodné některé programové cíle, které se týkají právě prosazování přímé demokracie.

Tři členové rezignovali

O tom, zda budou VV kandidovat samostatně, se ve straně už delší dobu diskutovalo. Podle serveru nakonec zvítězil návrh podpořit Okamurovo hnutí, který prosadil šéf strany Vít Bárta. To, zda se on sám objeví na kandidátce, zatím Bárta nepotvrdil.

Podle serveru se Bártova manželka a předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Klasnová rozhodla nekandidovat. "Rozhodně považuji za správné, že nebudu kandidovat - protože by to bylo zcela proti mému přesvědčení - na listině Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury," řekla serveru Klasnová.

S rozhodnutím Víta Bárty nesouhlasil ani místopředseda strany Michal Babák. "Rezignoval jsem kvůli tomuto řešení na post místopředsedy Věcí veřejných a voleb se nezúčastním," řekl serveru.

Kromě Babáka rezignovali na své členství i Jana Drastichová a Zdeněk Renc.

 

Právě se děje

Další zprávy