Ve vládě končí Julínek, Řebíček, Čunek a Stehlíková

Simona Holecová, Kateřina Eliášová
13. 1. 2009 7:11
Premiér Topolánek konečně řekl, jak obmění kabinet. Uvnitř: Grafika
Působení Jiřího Čunka ve vládě je u konce. Místopředseda kabinetu a ministr pro místní rozvoj skončil
Působení Jiřího Čunka ve vládě je u konce. Místopředseda kabinetu a ministr pro místní rozvoj skončil | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Téměř tři měsíce od krajských voleb, které skončily fiaskem vládních stran a po nichž premiér Mirek Topolánek přislíbil změny v ministerském týmu, je jasno.

"Dohodl jsem se na odchodu se čtyřmi ministry, kteří opustí tuto vládu, a to k termínu 23. ledna, kdy nastoupí ministři noví. Doufám, že se na tom s panem prezidentem shodnu," řekl v pondělí bez dlouhého úvodu premiér.

Jde o ministry Julínka, Řebíčka, Čunka a Stehlíkovou.

Kabinet tedy opustí dva ministři z ODS - ze zdravotnictví odejde Tomáš Julínek, z dopravy Aleš Řebíček. Jména jejich nástupců zatím Topolánek neoznámil.

Podle informací Aktuálně.cz je však jasným nástupcem za Řebíčka bývalý středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl. 

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Ve vládě končí Řebíček, muž Viamontu, Kapsche a divných kontaktů

Za Julínka jasný nástupce dosud není. Favoritkou zůstává podle kuloárových informací pražská senátorka Daniela Filipiová, bez šance dosud nejsou ani europoslanec Milan Cabrnoch a Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

Julínkova obchodu Topolánek lituje. "Odchází proto, že se stal jakýmsi hromosvodem, a my potřebujeme lepší míru komunikace s veřejností," řekl premiér. "Jeho výměna pro mě byla jedním z nejtěžších osobních rozhodnutí, které jsem musel ve funkci učinit," dodal.

Topolánek tímto rozhodnutím připravil Julínka o post ministra, který na postu šéfa zdravotnictví vydržel nejdéle. O měsíc ho totiž překoná Bohumil Fišer, který v horkém křesle seděl za vlády sociálních demokratů.

Ministr zdravotnictví Ve kterých letech vládl Jak dlouho vydržel ve funkci
Bohumil Fišer (2000-2002) 2 roky, 5 měsíců, 3 dny
Tomáš Julínek (2006-2009) 2 roky, 4 měsíce, 19 dnů
Luděk Rubáš (1993-1995) 2 roky, 3 měsíce, 17 dnů
Jan Stráský (1995-1998) 2 roky, 2 měsíce, 22 dny

Tomáš Julínek zatím fakt, že odejde od načatých a nedotažených reforem, nijak nekomentoval. Když v prosinci prohrála koalice ve sněmovně bitvu o poplatky ve zdravotnictví a sněmovna díky hlasům ČSSD prosadila, že se přestanou platit, chtěl bojovat dál.

"Vždycky mám chuť porvat se s problémem. A budu to dělat tak dlouho, dokud budu vědět, že to má smysl. Zatím bojuju," řekl tehdy Julínek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Julínek přivedl zdravotnictví mezi evropské Top5

Lidovce čeká důkladná rošáda, přičemž vládu opouští definitivně pouze předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. "Rozhodl jsem se sám. Důvod byl jeden: zjistil jsem, že mé setrvání na této pozici by problémy jen zvětšovalo," prohlásil Čunek.

Ten byl vicepremiérem a v této funkci ho nahradí stávající ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát
O odchodu Čunka čtěte také:
Jiří Čunek znovu končí ve vládě, Topolánek je pro

Čunek dále vedl ministerstvo pro místní rozvoj - uvolněné křeslo zasedne Cyril Svoboda. Ten dosud byl ministrem-šéfem legislativní rady vlády. Na tomto postu ho nahradí jeho jmenovec, diplomat Pavel Svoboda.

Nastávající ministr-šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda.
Nastávající ministr-šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda. | Foto: Ministerstvo zahraničí
 
Čtěte profil:
Kdo je diplomat Pavel Svoboda, budoucí ministr?

Zelení přijdou o ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou, přičemž nahradit by ji podle představ SZ měl hudebník Michael Kocáb, taktéž neúspěšný kandidát této strany do Senátu.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Poslední návrh ministryně: Jak pomoci Romům v Litvínově

Premiér znovu zopakoval, co tvrdil už předchozí měsíce: Výměnu nedělá proto, že by byl s prací ministrů nespokojen, ale že podle něj vláda potřebuje nový impuls, novou dynamiku. "Výměny neznamenají špatné odborné hodnocení toho kterého ministra," řekl chvíli před tím, než jednomu po druhém jmenovitě děkoval za odvedenou práci.

Ministři nekončí hned, ale až ke sklonku ledna proto, že mají naplánované povinnosti, které souvisí s předsednictvím Česka EU.

Prioritou nové vlády bude boj s finanční krizí. "Absolutní prioritou vlády, aniž by rezignovala na programové prvky, je samozřejmě zvládnutí ekonomických dopadů světové finanční krize, případných dopadů na občany či firmy," přiblížil na dotaz Aktuálně.cz cíle obměněného kabinetu Topoláenk. "Málokdo očekává, že by byla v tomto roce větší priorita," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy