Ve stopách Sobotky, jen s jinými tématy. Petříček chce vzít voliče pirátům ve městech

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
27. 2. 2019 5:30
Získat městské voliče se sociální demokraté pokusili už v době premiéra Bohuslava Sobotky. Tehdy ovšem plán nevyšel. Nyní se se stejným plánem chystá na stranický sjezd ministr zahraničí a kandidát na post místopředsedy Tomáš Petříček. Tvrdí, že ČSSD musí oslovit městské voliče a poprat se o ně i s piráty. Podle něj je však třeba zacílit na tuto cílovou skupinu jinými tématy, než zkoušel Sobotka.
Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka během volební kampaně v Hodoníně.
Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka během volební kampaně v Hodoníně. | Foto: Radek Bartoníček

Petříček je přesvědčený, že bez podpory z měst nemá ČSSD šanci uspět. A přesně tohle řekne v pátek delegátům na sjezdu v Hradci Králové. "Je důležité pokusit se oslovit nové voliče a získat zpět důvěru městských voličů. Pokud chceme uspět, potřebujeme, aby nás lidé ve městech volili," vysvětluje svůj plán ministr.

Podle něj to bude znamenat i střet s piráty, jejichž fanoušky si ČSSD nechala v minulosti uniknout, protože nezastupovala i jejich zájmy. "Musíme se utkat také s piráty. Pokud s někým naleznete společnou řeč, v ten moment usilujete alespoň o část jeho voličů," souhlasí s ministrem brněnský poslanec a místopředseda Roman Onderka. Ten kandiduje na pozici 1. místopředsedy.

Aby preference rostly, tak ČSSD podle Onderky musí zaujmout širší spektrum voličů - od těch levicových, které zaujal třeba nedávný návrh obědů zdarma ve školkách a na prvním stupni základních škol, až po zástupce středního proudu, kteří hájí pozici Česka jako součásti EU a NATO.

Zároveň však poslanec nemá ambici jako Andrej Babiš, který před pár dny zveřejnil strategii catch-all party, kdy by jeho hnutí ANO mělo vyhovět všem občanům. "Sociální demokracie, jak ji v 21. století vnímám, se pohybuje z levého spektra na hranici komunistické strany až po liberální střed. ČSSD se musí pohybovat a nesmí zůstat stát na jedné z těchto dvou hranic, pak totiž přichází o podporu voličů," dodal Onderka.  

A tak zatímco Petříček chce zastupovat ČSSD v očích městských liberálů, například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová podle politologa z Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka může zaujmout tradiční levicové voliče tím, jak slibuje zvyšování důchodů nebo minimální mzdy.

Petříček přitom musí doufat, že se svým plánem uspěje, protože se uchází o křeslo místopředsedy strany a jeho plán se nemusí líbit stranickým kolegům, jako je exministr Zdeněk Škromach, exhejtman Michal Hašek nebo poslanec Jaroslav Foldyna. Ti totiž po vzoru prezidenta Miloše Zemana straně radí, aby se vrátila k tradiční levici. Aktuálně by se podle Haška ČSSD měla věnovat například rostoucí ceně vody.

"Pan Petříček je ukázkou toho, kam až to sociální demokracie může dotáhnout orientací na liberálního městského voliče - k téměř 2,7 procenta hlasů ve městě, kde měl Miloš Zeman v prezidentských volbách přes 30 procent," poznamenal Škromach. Narážkou na 2,7 procenta myslel zisk ČSSD loni v komunálních volbách v Praze.

Za práva občanů v době robotizace!

Když Petříček hovoří o plánu pro městské voliče, vůbec nezmiňuje témata, s nimiž před dvěma či třemi lety vystupovali někteří sociální demokraté kolem Sobotky. Tehdy členové strany prosazovali mimo jiné práva homosexuálů nebo rovnost žen a mužů. Jenže témata tehdy voliče nezaujala tak, aby dali hlas ČSSD.

Podle Petříčka stranu podporují hlavně senioři a manuálně pracující. A i kvůli nim chce proto zacílit jinak než Sobotka. Bude jim slibovat kvalitní vzdělání dostupné pro děti ze všech sociálních skupin. A nejen to. "Chceme, aby sociální demokracie byla strana, která se zasadí za práva občanů v době robotizace a v důsledku technologických změn. Podobně jako v 19. století po průmyslové revoluci, i nyní by ČSSD měla být odpovědí na tyto změny," řekl šéf české diplomacie.

Politolog Pavel Šaradín, který pro ČSSD pracuje, si myslí, že pokus oslovit i lidi z velkých měst nejvíce pomůže před letošními evropskými volbami a možná v poslaneckých volbách za necelé tři roky. "Je tu silná zajímavá skupina liberálů, kteří nyní nemají koho volit a část jich podpořila lidovce nebo starosty, jiní nepřišli k volbám," popsal Šaradín další možnosti strany.

 

Právě se děje

Další zprávy