Ve SPOZ zuří bitva o Šloufa, na kandidátce ale není

Domácí Martina Machová Domácí, Martina Machová, Jakub Novák
17. 9. 2013 18:35
Šlouf uvedl, že z kandidátky odstoupí, pokud zůstane na prvním místě.
Miroslav Šlouf.
Miroslav Šlouf. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská buňka Strany práv občanů - Zemanovci se pokusila do čela své kandidátky pro předčasné volby vrátit lobbistu Miroslava Šloufa, kterého z ní vyškrtlo vedení strany.

Hradní kancléř a jednička SPOZ ve Zlínském kraji Vratislav Mynář ale ČTK řekl, že kandidátky byly podány tak, jak je schválilo předsednictvo strany, s výjimkou Plzeňského kraje, odkud dosavadní lídr odstoupil. Jedničkou SPOZ v hlavním městě by tak měl být ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Podle internetových stránek pražského magistrátu zemanovci v Praze odevzdali kandidátku již v pondělí. Zástupci pražské SPOZ se ale na poslední chvíli pokusili rozhodnutí vedení strany zvrátit.

Místopředseda pražské SPOZ Vladimír Hönig Aktuálně.cz potvrdil, že pražská organizace hodlala předsedovi strany Zdeňku Štenglovi předložit kandidátku v původním znění.

"Nevím, co bude pak. Nikdo nám nic nevysvětlil, vlastně ani nevím, jestli jsem na ní já, nebo mne také vyškrtli," uvedl Hönig, který byl dvojkou kandidátky.

Šlouf: Pokud vedení vyhoví Praze, odstoupím

Šlouf původně ČTK řekl, že pokud Štengl přijme kandidátku v původním znění, z kandidátky odstoupí.

"Pokud nám bude kandidátka v pozitivním smyslu vrácena, to znamená - budou věci vráceny do původního stavu podle usnesení pražské konference, já se v ten okamžik vzdávám místa na kandidátce, odcházím z kandidátky, abych uvolnil další jednání. Abych nevadil panu prezidentovi, třeba," řekl.

Na dotazy Aktuálně.cz týkající se dalšího postupu v této věci předseda strany Zdeněk Štengl nereagoval. "Vnitrostranické věci nebudeme řešit přes média. Řídíme se platným usnesením SPOZ," uvedl pouze místopředseda Vladimír Kruliš.

Pražská organizace SPOZ ve středu překvapivě schválila do pozice lídra v Praze Šloufa, který je kontroverzní postavou české politiky. Proti se ale následně postavilo vedení strany a na čtvrtečním jednání předsednictva pražskou kandidátní listinu změnilo. Šloufa z čela vyškrtlo a místo něj dosadilo ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka.

Podle Šloufa tak byly porušeny tři body stanov. Předsednictvo podle něj musí kandidátky buď schválit, nebo odmítnout, ale nemůže měnit pořadí kandidátů. Všechny personální volby prý musí být tajné, což se údajně nestalo. Na jednání předsednictva k personálním otázkám také prý musí být členové strany, kterých se hlasování osobně dotýká, dodal.

Podle Höniga jde pražské organizaci hlavně o dodržení platných stanov.

 

Právě se děje

Další zprávy