Ve sněmovně nastal čas komunistů. Co chtějí oni, projde

Petr Holub
8. 12. 2009 11:50
Důvody jsou tři. Jeden z nich je ten, že poslanci ODS chybějí při hlasování
Vojtěch Filip vládne sněmovně.
Vojtěch Filip vládne sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Půl roku před volbami se vládci dění ve sněmovně stali komunisté.

Na poslední letošní schůzi schvalují poslanci pouze ty zákony, se kterými souhlasí předseda KSČM Vojtěch Filip. A naopak: šanci nemá žádná norma, která se nelíbí šestadvaceti komunistickým poslancům.

Stoprocentně to platilo v prvních čtyřech dnech jednání minulého týdne. Pokračování schůze, které začíná dnes, ukáže, jestli určující role komunistů přetrvá.

Rezignace ODS

Strategický úspěch komunistů měl tři důvody.

Pole ve sněmovně především vyklidila ODS, když její poslanci mají s výjimkou zelených nejhorší docházku ze všech stran.

Vedle nemocných zákonodárců patří k rekordmanům v počtu vynechaných hlasování například někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček. Klub ODS má sice o sedm členů víc než klub ČSSD, sociálních demokratů však zpravidla vždy hlasuje víc než poslanců z jejich hlavní konkurenční strany.

Komunisté jsou naopak v disciplině vzorem, a tak mohou hrát občanským i sociálním demokratům rovnocenné partnery.

Dvacet šest komunistů také vždy počtem hlasů překoná poslance menších stran. Lidovci, zelení, členové TOP 09, Demokratické strany zelených a nezařazení poslanci dají dohromady pětadvacet hlasů, obvykle se jich však dostaví sotva polovina a navíc nikdy nehlasují ve shodě.

Třetím předpokladem posilování KSČM je zkušenost minulého týdne: ve sporných momentech ODS a ČSSD nikdy nehlasují společně a jsou pak logicky odkázány jen na komunisty.

Zdánlivě suverénní ČSSD

Tím pádem i sociální demokraté mohou komunistům děkovat za to, že jim minulý týden vyšlo skoro všechno, na co sáhli.

Přehlasovali senátní veto zákona, který zakazoval privatizaci pražského letiště, a stejně tak veto zákona, který umožňuje v příštím roce utratit dvě miliardy za sociální byty.

Šéf ČSSD Paroubek a šéf komunistů Filip.
Šéf ČSSD Paroubek a šéf komunistů Filip. | Foto: Ondřej Besperát

Do dalších čtení prošly zákony o opětovném zvýšení mateřské, zrušení poplatků u lékaře i o třináctém důchodu.

Sociální demokraté přitom nemuseli spoléhat jen na komunisty, protože v jednotlivých hlasováních se k nim přidávali poslanci ostatních stran včetně ODS. Deset z nich například podpořilo sociální byty.

Pevnými spojenci sociálních demokratů se pak stávají lidovci, se kterými se ČSSD shodne v řadě zákonů ze sociální agendy anebo z tzv. protikorupčního balíčku.

KDU-ČSL chce vyšší mateřskou, sociální byty, přísnější regulaci loterií i spotřebních úvěrů, troufne si na protikorupční zákon o agentech-provokatérech.

Počty ve sněmovně hovoří zřetelně. Když se domluví 71 poslanců ČSSD a devět lidovců, mají s očekávanou podporou komunistů k dispozici jasnou většinu 106 hlasů.

Kováčik to zařídí

Jak bylo řečeno, sociálnědemokratická idyla však panovala pouze při dodržení zásadní podmínky - že s ní budou souhlasit komunisté.

Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM
Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM | Foto: Ondřej Besperát

Ať lidovci hlasovali, jak chtěli, KSČM vždy měla dost hlasů na to, aby konkrétní zákon nechala přežit, či shodila ze stolu.

Komunisté to demonstrovali nejzřetelněji ve čtvrtek.

Poslanec ODS Lubomír Suk navrhl změnu programu, aby se v pátek přednostně projednal rozpočet státního dopravního fondu a tím se zachránilo pro dálnice pět miliard, které chce ČSSD rozpustit v sociálních dávkách. Pokud by byl rozpočet dopravního fondu v pátek schválen, nemohli by z něho poslanci nyní ve středu už žádné peníze brát.

Sukův plán zprvu vyšel, protože ho při mizivé účasti podpořili právě komunisté. Sociální demokraté byli zděšeni, ale uklidnil je předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Vyžádal si nové hlasování a v něm už komunisté pomohli Sukův návrh zlikvidovat.

A to, jak komunisté drželi schůzi v ruce, demonstruje případ takzvaného "Melčákova zákona". V hlasování o něm prosadili komunisté spolu s ODS do druhého čtení návrh, aby do stavebního řízení nesměla zasahovat ekologická a jiná občanská sdružení.

Nepomohlo, že proti byly ČSSD, KDU-ČSL, zelení a dokonce čtyři poslanci nové strany TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy