Ve hře o Hrad vytaženo další jméno: Pavel Rychetský

jaa
22. 9. 2007 13:46
S informací přišla MF DNES

Praha - Hra o Hrad pokračuje. Předseda ČSSD Jiří Paroubek by si podle dnešního vydání MF Dnes přál, aby proti Václavu Klausovi kandidoval v prezidentských volbách někdejší sociálnědmeokratický senátor a nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

"Vyslovil jeho jméno už před drahnými týdny. Pak vypadlo ze souboru kandidátů, protože nedostal od Rychetského souhlas," řekl deníku vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík.

Po prezidentských kandidátech exministrovi zahraničí Jiřím Dienstbierovi a šéfovi Akademie věd Václavu Pačesovi je to další jméno, které z ČSSD směrem k volbě prezidenta zní. 

Rychetský ale zatím o kandidatuře neuvažuje, potvrdila se MF Dnes slova Martina Bursíka.

Podle některých sociálních demokratů z Paroubkovy blízkosti se však předseda ČSSD ještě nevzdal a bude se snažit Rychetského pro kandidaturu přemluvit.

Paroubek: Rychetský by byl vynikající

Sám Paroubek přiznává, že získat Rychetského pro kandidaturu nebude jednoduché. "Pavel Rychetský by byl vynikající kandidát na prezidenta. Jeho problém je, pokud vím, že chce zůstat předsedou Ústavního soudu," říká expremiér.

Jiří Paroubek se stejně jako lidé z okolí předsedy Ústavního soudu domnívají, že Pavel Rychetský ambici stát se prezidentem má.

"Chtěl si dát distanc od politiky, aby pak byl stravitelnější jako prezident," říká člověk, který Rychetského dlouho zná a nechce být jmenován.

Pavel Rychetský by se v případě kandidatury musel vzdát jistoty vážené funkce předsedy Ústavní soudu a podstoupit značné riziko prezidentské volby.

Rychetský byl ústavním soudcem jmenovaný 6. srpna 2003. Má před sebou tedy ještě šest let mandátu.

Lidovci: Spíše Klause než Rychetského

S hledáním podpory u ostatních stran ale může mít šéf sociální demokracie potíže. Komunisté by proti Rychetskému větší výhrady mít nemuseli, ovšem lidovci ano.

Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová si nemyslí, že by její kolegové Rychetského volili. "Je pro nás méně volitelný než Klaus," říká. Postoj zelených je nejasný.

Prezident Václav Klaus uvedl, že si vzájemně vyměnili názory o evropském integračním procesu.
Prezident Václav Klaus uvedl, že si vzájemně vyměnili názory o evropském integračním procesu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Klaus na Hrad. ODS posílá na pomoc vyjednávače

Naopak preference ODS jsou dopředu známé. Občanští demokraté chtějí zvolit prezidentem opět svého čestného předsedu Václava Klause. Na dnešním jednání výkonné rady strany dokonce zvolili vyjednávácí tým, který má Klausovi cestu do prezidentského křesla usnadnit.

Vyjednávací tým tvoří premiér Mirek Topolánek, pražský primátor Pavel Bém, šéf poslanců Petr Tluchoř a šéf senátorů a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

 

Právě se děje

Další zprávy