Vdova Luxová se rozhodla: Chci kandidovat do sněmovny

Kateřina Eliášová
14. 6. 2009 19:30
Chci lidem vysvětlit, že politika má smysl, řekla Luxová

Praha - Vdova po někdejším předsedovi lidovců Josefu Luxovi se definitivně rozhodla, že chce hájit barvy KDU-ČSL v Poslanecké sněmovně.

"Jsem rozhodnuta, že budu kandidovat do Poslanecké sněmovny," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz Věra Luxová.

Luxová má zatím zkušenosti pouze s komunální politikou, je zastupitelkou v Chocni. Na letošním sjezdu KDU-ČSL ve Vsetíně byla zvolena členou celostátního výboru, a to největším počtem hlasů.

Na sjezdu podporovala Jiřího Čunka. Poté, co vypadl v prvním kole volby předsedy, se přidala na stranu Cyrila Svobody, který až ve druhém kole porazil europoslance Jana Březinu.

Foto: Ludvík Hradilek
Sjezd KDU-ČSL ve Vsetíně
Lidovci s novým šéfem vědí: Teď je to buď - anebo
Mám mandát silný jako řemen, věří si Svoboda
Svoboda zcela ovládl sjezd. Ve vedení jsou "jeho" lidé

Luxová se o své kandidatuře rozhodla ve chvíli, kdy KDU-ČSL opuštějí její vlivní členové: poslanci, senátoři, náměstci ministrů, ale i řadoví členové strany.

A.cz: Už jste se rozmyslela, zda budete kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Jsem rozhodnuta, že budu kandidovat do Poslanecké sněmovny.

A.cz: Co Vás nakonec vedlo k tomuto rozhodnutí?

Byla jsem zvolena členkou celostátního výboru. Ta velká podpora, kterou jsem získala, je pro mě zavazující. Rozhodla jsem se nicméně po delším zvažování, už dříve jsem měla nabídku kandidovat do Senátu. Myslím si, že politika je služba a chtěla bych to pojmout tímto způsobem. Jsem člověk, který žije mimo vysokou politiku, a tak může přinášet pohledy normálních lidí.

Z členství ve vedení strany mám hrůzu

A.cz: Na sjezdu jste získala největší počet hlasů ze všech adeptů do širšího vedení strany. Čekala jste to?

Potěšilo mě to, ale na druhou stranu mi to nahnalo trochu strach a hrůzu.

A.cz: Proč?

Člověk si v tu chvíli uvědomí tu velkou odpovědnost.

A.cz: Čím chcete voliče přesvědčit, aby Vás volili?

Jde mi o to přinést do politiky křesťanské hodnoty a ukázat jim, že politika má smysl, že je to služba. Možná to zní idealisticky, ale já pořád v sobě ty ideály mám. V politice chybí respekt k hodnotám. Naučili jsme se přijmout absolutní svobodu, ale nenaučili jsme se být v té svobodě zodpovědní. Více tady vítězí zájmy politiků nad dopady politiky samé.

A.cz: Máte už nějaké téma, kterému byste se chtěla věnovat?

Takhle jsem o tom zatím neuvažovala. Připadalo by mi nejlogičtější věnovat se zdravotnictví, protože v tomto oboru pracuji (Věra Luxová je rehabilitační sestra - pozn. red.)

Doleva či doprava? To nehraje roli

A.cz: Po vítězství Cyrila Svobody na sjezdu část straníků vyslovila obavy, že lidovci teď míří spíše doleva, než aby byli ryzí středovou stranou. Myslíte si to také?

Já si myslím, že je důležité nové vedení respektovat. To, že se strana chce navenek ukázat jako jednotná, je v pořádku. Ale neznamená to, že bychom si nedokázali mezi sebou vyříkávat své názory. Není to o tom, zda je to doprava, doleva nebo do středu. Je to o tom, jaký dopad bude mít naše politika pro občany, to je to podstatné.

A.cz: Věříte tomu, že to s nově zvoleným předsedou strany půjde?

Cyril Svoboda byl zvolen, je náš lídr a to je třeba respketovat.

Josef Lux na Sjezdu KDU-ČSL v Českých Budějovicích 1999.
Josef Lux na Sjezdu KDU-ČSL v Českých Budějovicích 1999. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Koho si přál Josef Lux v čele strany? Byl by dnes spokojený?

Manžel nikdy nikoho neoznačil. Diskutovali jsme o tom, stále jsme se k tomu vraceli. Manžel si přál, aby někdo byl nachystaný stranu převzít. Zaskočila nás ale situace jiného charakteru, a on žádný směr k nějaké osobě nového předsedy neukázal.

Voličovy chyby

A.cz: Dokážete říct, proč měl Váš manžel takovou autoritu? A proč ji současní vůdci KDU-ČSL nemají v takové míře?

Já si myslím, že manžel měl podporu, protože co říkal, to také uskutečňoval. A to bylo ve všem, ne jen v politice. On byl prostě úžasný člověk.

A.cz: Takže se to dnes neděje? 

Foto: Ludvík Hradilek

Samozřejmě, politika není o slovech, ale o uskutečňování věcí, které trápí obyčejné lidi. Politika se nedělá pro politiku. To potom lidé nevěří politikům a nezajímají se o to, co dělají. A nevěří ve smysl politiky. Na vině jsou ale obě skupiny, nejen volič, ale i politik. Voliči chybují, když nepožadují po těch, které zvolili, zpětnou vazbu. 

A.cz: Vy to budete chtít změnit? Budete vysvětlovat svým voličům, co konkrétního pro ně děláte?

Určitě si musím udělat plán, jak to budu řešit. Teď jsem teprve na začátku.

 

Právě se děje

Další zprávy