Vaše otázky vs. sociální demokraté

Jakub Antoš
13. 5. 2006 16:22
Praha - Vážení čtenáři, umožnili jsme vám prostřednictvím našich reportérů klást otázky přímo delegátům sjezdu ČSSD. Zde jsou první odpovědi.

Ptá se Jiri1: Zajímalo by mě, proč se sjezd odehrává 3 týdny před volbami. A proč ČSSD volí předsedu, když pan Paroubek oznámil, že rezignuje, pokud strana nedostane 30 procent hlasů, což se zřejmě nestane?

Odpovídá Karel Březina, předseda volební komise ČSSD: "Jsem přesvědčený, že je to způsobeno lhůtami vyplývajícími ze stanov naší strany a také záměrem mobilizovat stranu a její kandidáty před volbami. Pro ČSSD je před nadcházejícími volbami lepší, když má ve svém čele řádně zvoleného předsedu, který je zároveň volebním lídrem. Je to výhodné i pro případné vyjednávání o koalici po červnových volbách."

Ptá se Káča ([email protected]): Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli si myslíte, že peníze na antikampaň jsou penězi vydanými správným směrem. Zda si myslíte, že opravdu odeberete voliče ODS, když kopírujete jejich billboardy. Co alespoň vím, hodně lidí v mém okolí nepochopilo, že to nejsou billboardy ODS - naopak ocenili, že odéeska přizná i "negativa", která pro voliče chystá.

Lídr ČSSD a jeho volební manažer Jaroslav Tvrdík.
Lídr ČSSD a jeho volební manažer Jaroslav Tvrdík. | Foto: Ondřej Besperát

Odpovídá Jaroslav Tvrdík, manažer volební kampaně ČSSD: "Ano, myslím, že jsou účelně vynaložené. Zaznamenali jsme, že dokonce skalní příznivci ODS ocenili, že se strana zachovala chlapsky a přiznala negativa svého programu."

Ptá se Petr Holánek, [email protected]: Dobrý den, chci se zeptat, co plánuje sociální demokracie v dalším vývoji ve školství, hlavně v základním a středním. V současně době probíhá učitelům téměř neznámá reforma (RVP, ŠVP mají nahradit osnovy). Proč se spouští, když není hotová koncepce pro střední školy (ani pro speciální), jak se bude řešit přechod mezi nimi? Nejsou pořádné metodické pokyny, jak ŠVP tvořit.

Dále mě zajímá postavení učitele: kdy bude přijat kariérní řád, ve kterém bude učitel odměňován ne podle let strávených za katedrou, ale podle dalšího vzdělávání a metod výuky? Je zřejmé, že v posledních letech platy kantorů rostou, ale ve srovnání s ostatními vysokoškoláky jsou na tom nejhůře. Podle toho vypadájí učitelské sbory (mladí se do škol nehrnou, jsou zde nekvalifikovaní a kantoři s vysokým věkovým průměrem). Děkuji za odpověď.

Odpovídá Jiří Havel, vicepremiér, Jiří Paroubek s ním počítá na post ministra školství: "ČSSD chce například zvýšit počet vysokoškolských studentů, rozšířit sociální stipendia, udržet bezplatnost studia a reformovat a podporovat odborné školství. Více viz. Volební program ČSSD."

Ptá se [email protected]: "Chceme spravedlivé daně". To je pěkné. Proč jste je tedy za 8 let vlády nezařídili?

Odpovídá Bohuslav Sobotka, ministr financí: "Část jsme zařídili, ale myslím si - a rovněž ČSSD si myslí - že se dá udělat více. Například snížit daně rodinám s dětmi. A zvýhodňovat je i dalšími různými způsoby."

 

Právě se děje

Další zprávy