Varování: Programy stran nejsou reálné

Petr Holub
22. 5. 2006 0:00
Praha - Volební programy berte s rezervou. Vznikají tak, aby přitáhly voliče, a proto nabízejí iluze. Uvnitř: VOLEBNÍ SPECIÁL.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Zároveň je předem jisté, že se vítězné strany podle nich nebudou chovat.

Tak zní doporučení dvou předních českých ekonomů, Zdislava Šulce (80) a Jiřího Kosty (85).

"V době těsně předvolební vůbec neexistuje způsob, jak ekonomické poměry objektivně posoudit," vysvětlil Šulc v rozhovoru pro Český rozhlas 6. "Programy stran vycházejí často z teoretických představ, reálný vývoj je ale jiná věc," zdůraznil.

Letos politici dokončovali programy nedlouho před volbami, navíc se přizpůsobovali okolnostem. Tak se mezi sliby ČSSD objevilo porodné ve výši 60 až 120 tisíc korun a ODS připravila speciální program pro rodinu.

Lepší, když sliby zapomenou

S takovým hodnocením souhlasí i Kosta, který učí na frankfurtské univerzitě. Odkazuje na příklad současné velké koalice CDU a SPD v Německu: "To, co jsme od nich slyšeli před velkými volbami, je dnes makulatura. Teď hledají společnou cestu, kdy staré programy neplatí a hledají se kompromisy," připomněl.

Při vší skepsi k postupu německých stran Kosta připouští, že taková cesta může být nutností i pro Čechy, kde se rozhoduje mezi ODS a ČSSD. "Snad je doba tak složitá. Ale určitě bych si takový postup dokázal spíš představit než realizaci jednoho nebo druhého programu v čisté podobě."

Šulc srovnává postup autorů volebních programů s vědeckou praxí: "Věda probírá určité varianty a zkoumá jejich přednosti a vady. I tak se velmi těžko dostává k zaručeným závěrům."

Navíc ani doporučení vědeckých studií nemusí fungovat. Záleží totiž na tom, jak je přijmou občané i politické elity. Podle Kosty by měli voliči zvolit jiné kritérium než aktuální volební programy, a zvolit stranu, které věří, že bude hájit jejich zájmy.

Profil: Profesor a reformátor

Oba ekonomové patří k legendám české vědy a pamatují kapitalistické poměry ještě před Únorem 1948.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Jiří Kosta pochází z významné pražské židovské rodiny.
  • Přežil čtyři roky v koncentračním táboře, rodina byla tvrdě pronásledována i v padesátých letech, koncem šedesátých let se však stal členem týmu Oty Šika, který měl reformovat socialistické hospodářství.
  • Profesorem ve Frankfurtu je od roku 1970.
  • Kostův bratr Tomáš je blízkým přítelem několika německých sociálnědemokratických politiků a poradcem premiéra Paroubka.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Zdislav Šulc byl koncem šedesátých let zástupcem šéfredaktora Rudého práva, na jehož stránkách propagoval Šikovu reformu.
  • Za normalizace pracoval v dělnických profesích a zároveň navrhl plán ekonomické reformy, který později využila polistopadová Pithartova vláda.
  • Podle Šulcových rad tak byla například privatizována mladoboleslavská Škoda.
  • Šulcův návrh reformy nakonec neuspěl proti verzi federální vlády a Václava Klause, přesto podle jeho doporučení vznikl Fond národního majetku. 
 

Právě se děje

Další zprávy